De modulaire smartphone van Google, Project Ara, lijkt enigszins vertraagd. De smartphone wordt als beperkte pilot gelanceerd in 2015. Eerder werd er nog een lancering in januari gemeld.

Wanneer een officiële marktlancering zal plaatsvinden is nog niet bekend, schrijft Google op de officiële website van Project Ara.

Ook is het bedrijf iets minder specifiek over een prijs. Waar het eerder nog zei dat het frame van de telefoon 50 dollar zou gaan kosten, zegt het bedrijf nu dat een 'instapmodel' tussen de 50 en 100 dollar zal gaan kosten. Belangrijk om daarbij te vermelden is dat de uiteindelijke prijs afhangt van de componenten die worden meegeleverd.

Project Ara is een smartphone waarbij verwisselbare componenten kunnen worden toegevoegd, zoals een processor, geheugen en camera. De basis bestaat uit het 'skelet' van de telefoon. Fabrikanten kunnen vervolgens zelf componenten op de markt brengen die uiteindelijk in een soort Play Store verkocht kunnen worden. Het toevoegen van zo'n nieuw element moet net zo makkelijk gaan als het installeren van een app, aldus Google.

De Project Ara-smartphone zal draaien op Android. Aangezien ontwikkelaars net zijn begonnen met het ontwikkelen van componenten, is onduidelijk hoeveel modules er bij de lancering jaar te koop zullen zijn.

Werkend

Woensdag is een prototype van Project Ara voor het eerst werkend getoond. Ontwikkelaars probeerden dat twee keer eerder in het openbaar, maar in beide gevallen crashte het apparaat.

Wired meldt woensdag dat het apparaat tijdens een nieuwe demonstratie wel Android wist te draaien. Bovendien was het mogelijk om terwijl het toestel nog aanstond mogelijk om een aangesloten led-lampje te verwisselen zonder te telefoon uit te zetten.

In een video wordt bovendien getoond hoe de verschillende modules van Project Ara in een frame worden geschoven.

Bekijk de video: