Met Nextbit Baton wordt het mogelijk om iedere app te synchroniseren tussen bijvoorbeeld een smartphone en tablet.

Nextbit, een startup opgericht door voormalige Google-medewerkers Tom Moss en Mike Chan, onthulde Baton maandagnacht Nederlandse tijd. 

Nextbit Baton is bedoeld om synchronisatie tussen meerdere apparaten, zoals notitie-app Evernote bijvoorbeeld biedt, beschikbaar te maken voor iedere app.

Gebruikers van Baton zouden op die manier op verschillende mobiele apparaten kunnen werken zonder dat ze hiervoor steeds opnieuw moeten inloggen of een app zelfs af moeten sluiten.

Ook introduceert Nextbit de Pass-functie. Hiermee is het mogelijk om de huidige staat van een applicatie op één apparaat direct door te sturen naar een andere smartphone of tablet. De app wordt daar vervolgens geopend en gebruikers kunnen verder waar zij gebleven zijn.

Alleen voor Cyanogenmod

Hoe de achterliggende software dit precies doet, is niet geheel duidelijk. Nextbit Baton is al wel te proberen via een gesloten bèta.

Geïnteresseerden moeten dan de wel custom Android-ROM Cyanogenmod geïnstalleerd hebben staan op hun apparaten.

Vooralsnog werkt Baton alleen via die open versie van Googles mobiele besturingssysteem, omdat de technologie op OS-niveau actief moet zijn en niet enkel binnen apps. Volgens de ceo van Cyanogen biedt momenteel enkel Cyanogenmod die vrijheid.

De publieke release van Nextbit Baton vindt ook als eerste plaats via smartphones waarop Cyanogenmod al standaard geïnstalleerd staat, zoals onder meer de Oneplus One.