Apple is via zijn vorige week gelanceerde Apple Pay naar eigen zeggen al marktleider op het gebied van mobiele betalingen in de Verenigde Staten.

Dat zei ceo Tim Cook op de Wall Street Journal Digital-conferentie tijdens een interview met de krant.

Apple Pay werd vorige week maandag gelanceerd via de uitrol van iOS 8.1, dat ondersteuning voor het contactloze betaalmiddel toevoegde aan de iPhone 6. 

Cook stelt dat er in de 72 uur daarna al ruim een miljoen creditcards werden geactiveerd via Apples betaaldienst.

Op basis van die data, die het van aangesloten creditcardmaatschappijen ontving, zou Apple al marktleider zijn op het gebied van mobiele betalingen. 

"We zijn al nummer 1, we zijn al meer dan het totaal van alle anderen", aldus Cook. 

Weerstand retailers

Apple stuitte wel al op weerstand van verschillende grote Amerikaanse ketens, zoals Best Buy en Wal-Mart, die geen ondersteuning voor Apple Pay willen bieden omdat zij aan een concurrerend contactloos betaalmiddel werken. 

Cook noemde die weerstand tijdens het interview een "kleine strijd". Volgens hem volgen retailers uiteindelijk de wensen van klanten.

Verder legde hij de nadruk op het beoogde veiligheidsaspect van Apple Pay, wat een oplossing zou zijn voor mensen die een paar keer per jaar hun creditcard moeten vervangen wegens dreigende fraude. 

Wanneer Apple Pay ook buiten de Verenigde Staten beschikbaar komt, is niet bekend. Cook praat deze week wel met de oprichter van Alibaba, Jack Ma, over mogelijke samenwerkingen. Ma zei tijdens dezelfde conferentie dat hij wel brood ziet in een partnerschap.

Alibaba heeft in China zijn eigen betaalsysteem, Alipay. Een samenwerking tussen de twee bedrijven zou Apple Pay naar China kunnen brengen. 

Nfc-chip

Met Apple Pay is het via de nfc-chip van de iPhone 6 mogelijk om contactloos te betalen, bijvoorbeeld bij een winkel of supermarkt.

Gebruikers houden hun iPhone 6 voor een nfc-terminal en kunnen op die manier een (veelal kleine) transactie afhandelen.

Vooralsnog is dat de enige functionaliteit die de nfc-chip van Apples nieuwste model biedt, al zou het bedrijf al wel in gesprek zijn met enkele potentiële partners over aanvullende toepassingen. Zo zou de iPhone 6 dankzij nfc-technologie ook dienst kunnen doen als toegangspas of vervoersbewijs. 

Nederland

In Nederland lijken nog geen plannen te zijn voor een introductie van Apple Pay. Rabobank, ING en ABN Amro laten dinsdag aan RTL Z weten dat er nog geen contact is geweest met Apple over de introductie van de mobiele betaaldienst.

Wel zeggen de banken open te staan voor een samenwerking met Apple. 

iPhone 6: De grootste verandering tot nu toe?