Veel gebruikers geven de voorkeur aan een smartphone met een groot scherm als ze die eenmaal zouden proberen, denkt een Android-topman van Google.

Dat zegt David Burke, hoofd van Android-productontwikkeling, in interview met Cnet.

Burke bespreekt in het interview de nieuwste Nexus-telefoon. Die Nexus 6 heeft een groot 6 inch scherm en is daarmee de grootste smartphone die Google tot nu toe zelf heeft uitgebracht.

"Als je mensen voor een week een phablet geeft, zegt 50 procent dat ze 'm fijn vinden en niet meer terug zou willen", zegt Burke over grote telefoons. Voor gebruikers die liever een kleiner scherm willen verwijst hij naar de vorig jaar verschenen Nexus 5 met 4,95 inch scherm. De Nexus 6 ligt begin december in de Nederlandse winkels.

Het formaat van populaire smartphones groeit al jaren. Google's Nexus-telefoons hebben telkens een groter scherm, en ook populaire Android-toestellen van onder meer Samsung, Sony, LG en HTC krijgen steeds grotere schermen.

Ook Apple doet mee aan de trend, en bracht in september met de 5,5 inch iPhone 6 Plus zijn eerste phablet op de markt. Ook de iPhone 6 is met 4,7 inch groter dan voorgaande iPhones, die bij 4 inch bleven steken.

Bekijk alle details van de nieuwe Nexus 6