Samsung heeft een nieuwe processor onthuld met zoals gebruikelijke betere prestaties. Ook ondersteunt de Exynos 7 Octa gezichtsherkenning en oogscanners en zijn de mogelijkheden voor augmented reality uitgebreid.

De Exynos 7 Octa volgt de Exynos 5 Octa-serie op. Samsung belooft 57 procent betere prestaties en op grafisch gebied zelfs een stijging van 74 procent.

Eigenlijk was de chip al deels onthult als de Exynos 5433 onder de 5 Octa-lijn. De processor wordt bijvoorbeeld gebruikt in de Note 4 in sommige landen. Veel details ontbraken echter nog en Samsung heeft die nu bekendgemaakt en brengt de processor dus uit onder een nieuwe lijn.

Nieuwe functies

Belangrijk voor consumenten is dat de processor nieuwe functies mogelijk maakt. Zo wordt het mogelijk ultra hd-video's door te geven aan een tv en kunnen de voorste en achterste camera tegelijk gebruikt worden in een hogere kwaliteit.

Dat betekent dat tegelijkertijd met de achterste camera met 16 megapixel-foto's of –video's kunnen worden geschoten en met de voorste camera met 5 megapixel. Bij video gaat het bij beide camera's om 30 beelden per seconde.

Ten slotte ondersteunt de nieuwe chip schermen met hogere resoluties beter. WQHD- en WQXGA-schermen met een resolutie van respectievelijk 2560 x 1440 en 2560 x 1600 pixels worden door de nieuwe chip energiezuiniger aangestuurd, belooft het bedrijf. Hogere resoluties verbruiken traditioneel flink meer energie.

Kernen

De nieuwe processor die Samsung zelf ontwikkelt en maakt beschikt over vier Cortex A57-kernen en vier Cortex A53-kernen. De kloksnelheid ligt op 1,9 en 1,3 GHz in vergelijking met 1,8 en 1,3 GHz bij de vorige Exynos 5 Octa-versie.

De Exynos Octa 7 kan net als zijn voorganger de acht kernen tegelijk inzetten. Dat heet ook wel Heterogeneous Multi Processing (MHP). Dat betekent dat taken met een hoge prioriteit door de vier grote kernen worden uitgevoerd, terwijl de vier kleine kernen zich ontfermen over de achtergrondtaken met minder prioriteit.

Ook de grafische chip blijft gelijk, maar de Mali T760 zal echter verbeterd zijn om te zorgen voor betere grafische prestaties. Samsung belooft onder meer een betere 3d-weergave.

Exynos

De processor is net als de meest recente Exynos-modellen gemaakt met transistoren op een schaal van 20 nanometer. Voorheen was dat 28 nanometer waardoor de chips wat groter waren.

De Exynos-chips worden door Samsung in bepaalde landen in bijvoorbeeld de Galaxy Note 4 verwerkt. Ook tablet draaien vaak op de eigen processors. Daarnaast gebruikt Samsung voor veel smartphones in Nederland de bekende Snapdragon-chips van Qualcomm.