Google wil in de Verenigde Staten gaan experimenteren met extreem hoge frequenties voor het verspreiden van mobiel internet.

Dat stellen deskundigen tegenover Reuters na het bekijken van een aanvraag bij toezichthouder FCC.

Google wil begin november starten met experimenten in de omgeving van San Francisco. Het wil kijken naar het versturen van data over diverse extreem hoge frequenties. Het gaat om de 5,8 GHz-, 24,2 GHz-, 71 tot 76 GHz- en 81 tot 86 GHz-band.

Deze hoge frequenties zijn geschikt voor het doorgeven van data met een zeer hoge snelheid, maar hebben slechts een beperkt bereik van enkele straten. In Nederland gebruiken providers voor 3G en 4G de 800, 900, 1800 en 2600 MHz-frequenties.

Vast internet

De tests van Google lijken echter niet te gaan om een mobiel netwerk zoals dat nu wordt gebruikt door providers, maar als vervanger van vast internet in huizen.

Google houdt de aanvraag bewust erg vaag en delen zijn onleesbaar gemaakt om het intellectueel eigendom van de zoekgigant te beschermen. Volgens deskundigen wijst alles er echter op dat het bedrijf aan het testen is hoe het snel internet zonder kabels naar huizen kan krijgen.

In diverse Amerikaanse steden wordt al Google Fiber, internet over glasvezel, aangeboden. Het aanleggen van dergelijke infrastructuur is kostbaar en tijdrovend. Mogelijk wil Google dit aanvullen met of vervangen door mobiel internet.

Bereik

Deskundigen verwachten dat Google diverse zendmasten met elkaar wil combineren om het bereik te vergroten. De aangevraagde tests zullen waarschijnlijk dienen om te kijken hoe ver het signaal kan komen en nog niet echt om de snelheid te meten.

Toezichthouder FCC houdt vrijdag 17 oktober een bespreking over het gebruik van draadloze frequenties hoger dan 24 GHz voor mobiele diensten.

Samsung maakte woensdag nog bekend een snelheidsrecord te hebben gebroken bij een test met 5G, de volgende generatie mobiel internet. Daarbij werd een snelheid van 7,5 Gbps (938 MB per seconde) gehaald op een hoge frequentie van 28 GHz.

De voor- en nadelen van 5G