Onderzoekers zijn op een virus gestuit voor iOS dat de gebruiker bespioneert. Het virus zou gericht zijn op demonstranten in Hong Kong.

Dat meldt persbureau Reuters.

Het virus Xsser werd ontdekt toen onderzoek werd gedaan naar hetzelfde virus voor Android. Die versie werd vorige week al ontdekt en is ook gericht op demonstranten in Hong Kong.

Xsser houdt onder meer tekstberichten, foto’s, oproepen en wachtwoorden bij, aldus onderzoekers van Lacoon Mobile Security. Zij noemen het de meest geavanceerde malware voor iOS ooit.

Op Android verspreidt het virus zich via malafide linkjes op Whatsapp. Hoe dat bij iOS gaat is niet bekend. Duidelijk is dat Xsser zich niet als onschuldige app verkleed zoals vaak het geval is.

iOS is tot nu toe relatief weinig het doelwit van hackers en malware omdat Apple de apps in de App Store van te voren controleert terwijl dat bij Android achteraf gebeurt.

China

Omdat de code van Xsser is in het Chinees geschreven, het virus van hoge kwaliteit is en het gericht is op demonstranten in Hong Kong, is de verwachting dat Xsser uit China afkomstig is. Er zijn overigens nog geen slachtoffers van het virus bekend.

Het is in Hong Kong al een paar dagen onrustig vanwege grote protesten tegen de invloed van de Chinese overheid in de autonome regio.