Het bedrijf Dynaoptics werkt aan een zoomlens voor smartphones die bij inzoomen niet uit zal steken.

Dat belooft het bedrijf tijdens een presentatie op StartX, een startupprogramma op de universiteit van Stanford.

Volgens Cnet zal de technologie van Dynaoptics er voor zorgen dat zoomlenzen met optische zoom niet meer hoeven uit te steken zoals nu het geval is bij camera’s en smartphones.

Veel smarthones beschikken nu alleen over digitale zoom waarbij de fotokwaliteit achteruit gaat. Bepaalde modellen zoals de Galaxy K Zoom van Samsung heeft wel optische zoom, maar beschikt dan ook over een dikke lens die uit de behuizing komt bij inzoomen.

De lens van Dynaoptics werkt anders. In plaats van het in- en uitschuiven van de lens beweegt de nieuwe asymmetrische lens op en neer. Deze beweging kan plaatsvinden in de cameramodule zelf zodat er geen uitstekende delen zijn.

Het bedrijf deelde geen technische specificaties, maar de eerste testmodules moeten begin 2015 beschikbaar zijn voor smartphonefabrikanten. Eind 2015 hoopt Dynaoptics de productie van de nieuwe lens op volle kracht te hebben.

In april kondigde HTC al aan binnen twaalf tot achttien maanden een telefoon uit te gaan brengen met optische zoom zonder de fysieke beperkingen daarvan.

Bekijk onze review van de bijzondere Galaxy K Zoom