Vodafone heeft na KPN als tweede provider in Nederland de landelijke dekking van zijn 4G-netwerk afgerond. 

Dat maakt het telecombedrijf disndagochtend bekend.

In eerste instantie mikte Vodafone nog op een landelijk dekkend 4G-netwerk in 2015, maar door de zachte winter heeft Vodafone dat proces weten te versnellen.

Op dit moment maken iets meer dan 1,1 miljoen Vodafoneklanten gebruik van 4G, is de geografische dekking 95 procent en loopt meer dan 40 procent van al het dataverkeer over het 4G-netwerk, aldus de onderneming.

"In de komende maanden wordt het netwerk verder geoptimaliseerd om de snelheid, capaciteit, dekking en daarmee de ervaring binnenshuis verder te verbeteren", schrijft de provider in een persbericht. Zo gaat Vodafone zogeheten small cells plaatsen in bushokjes en lantaarnpalen om het bereik in drukkere gebieden te verbeteren.

4G+

Inmiddels is Vodafone ook 4G+ aan het uitrollen. 4G+ is een nieuwe, nog snellere variant van mobiel internet die in Amsterdam al beschikbaar is. Het bedrijf wil vanaf april 2015 4G+ in 55 Nederlandse steden aanbieden.

Jan Jongeneel, bij Vodafone verantwoordelijk voor zogenoemde netwerkproducten, benadrukte dat 4G+ de volgende standaard in mobiele technologie gaat worden. Hij wees er wel op dat het netwerk van 4G+ in Amsterdam nu alleen nog maar beschikbaar is voor toestellen die het ondersteunen. Momenteel is dat alleen de Galaxy Alpha van Samsung.

In welke plaatsen zal 4G+ dit jaar al beschikbaar zijn?

Op naar 5G: Zoektocht naar het volgende mobiele netwerk