Blackberry heeft de Blackberry Passport gepresenteerd, een smartphone voor de zakelijke markt met een fysiek toetsenbord en een vierkant 4,5 inch-scherm. 

Blackberry richt zich met het nieuwe toestel vooral op de zakelijke gebruiker, gericht op productiviteit. Het toetsenbord en het grote, vierkante scherm zouden het werken op het toestel makkelijker moeten maken dan op een 'normale' smartphone met een virtueel toetsenbord en langwerpig scherm. 

Het fysieke toetsenbord is bovendien aanrakingsgevoelig. Door over het toetsenbord te vegen kan het worden gebruikt als een soort trackpad. 

Tijdens de presentatie werden eerder gelekte details over het toestel bevestigd: de smartphone heeft een full hd-resolutie van 1440 bij 1440 pixels, een pixeldichtheid van 453 pixels per inch (ppi) en een vierkant Gorilla Glass-scherm met een verhouding van 1:1. 

Het toestel is 90 bij 128 millimeter groot en is 9,3 millimeter dik. Onder de motorkap zit een 2,2 Ghz quadcore Snapdragon-processor. Het toestel beschikt over 3GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslaggeheugen. De Passport heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie.

De smartphone heeft een relatief grote batterij met een capaciteit van 3450 mAh. Volgens Blackberry gaat het toestel op een volle accu zo'n dertig uur mee bij intensief gebruik. 

Spraakassistent

Nieuw is verder de 10.3 software met onder meer een eigen spraakassistent, dat anders dan spraakassistenten van concurrenten ook toegang heeft tot beveiligde zakelijke informatie, aldus Blackberry. Wanneer er bijvoorbeeld om een overzicht van geplande afspraken wordt gevraagd, geeft de assistent ook afspraken weer die weggestopt staan in een beveiligde omgeving. 

De Passport wordt gezien als een van Blackberry's laatste pogingen om relevant te blijven op de smartphonemarkt. Het afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf slechts 2,6 miljoen smartphones, en draaide het een omzetverlies van 60 miljoen dollar.

De smartphone komt deze week uit in Frankrijk en Duitsland en kost daar 649 euro. De  smartphone komt naar verluidt eind oktober naar Nederland.

Blackberry: diepe dalen en hoge pieken

Hoeveel toestellen verkoopt Blackberry nog?