
Dit moet je weten over iOS 8
Deze apparaten worden ondersteund
iOS 8 is als update beschikbaar via Instellingen, Algemeen en Software-update op iOS-apparaten. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch draait echter niet op alle oude versies. Deze varianten worden wel ondersteund:
iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPod Touch (5e generatie), iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad Air, iPad Mini en de iPad Mini 2.

iOS 8 downloaden met weinig opslagruimte
De update naar iOS 8 is 1,1 GB groot, maar vraagt om bijna 6 GB aan opslagruimte als je de software draadloos wil installeren. Een oplossing is om het via iTunes te doen. Koppel de iPhone of iPad aan de computer en update iOS via iTunes zodat het geheugen van de pc in plaats van de iPhone wordt gebruikt. Dan heb je nog maar 1,1 GB aan ruimte nodig.
Heb je die ruimte ook niet, zal je echt dingen moeten verwijderen. Weten welke apps of onderdelen veel ruimte innemen? Ga naar Instellingen > Algemeen > Gebruik > Beheer Opslag. Daar zie je in één overzicht hoe groot apps zijn of hoeveel ruimte je foto's en video's innemen.
iOS wordt minder gesloten
Apple heeft met iOS 8 een duidelijk andere aanpak dan bij voorgaande versies. Ten eerste krijgen ontwikkelaars meer mogelijkheden. Ze kunnen bij hun apps widgets maken die te zien zijn in het notificatiecentrum. Daarnaast mogen ze testversies van apps uitbrengen en die beschikbaar maken voor iOS-gebruikers zodat ze voor de officiële lancering feedback kunnen krijgen.
Ook krijgen ontwikkelaars toegang tot de camera-app waardoor ze extra instellingen aan de camera kunnen toevoegen.
Bovendien ondersteunt Apple in iOS 8 zogeheten Extensies. Dat zijn bijvoorbeeld toetsenborden van derden die gebruikt kunnen worden in plaats van het toestenbord van Apple zelf.
Tot slot kunnen apps met elkaar communiceren. Voorheen draaide elke app in een afgesloten veilige omgeving. Apps kunnen dan niet met elkaar praten en het delen van een NU.nl-artikel op Facebook moest via iOS zelf. Nu kunnen apps zelf deelopties toevoegen en zullen dus meer mogelijkheden worden geboden.

iMessage verbetert richting Whatsapp
De berichtenapp iMessage heeft een flinke vernieuwing gekregen waardoor de app meer op Whatsapp lijkt. Groepsgesprekken kunnen een titel krijgen, mensen kunnen worden uitgenodigd na het starten van het gesprek en zelf uit een groepsgesprek stappen is mogelijk.
Ook kunnen meldingen op stil worden gezet, is het mogelijk geluidsfragmenten te delen of foto's en video's tijdelijk te versturen zodat ze na een paar minuten weer verdwijnen, zijn alle foto's uit een gesprek in één overzicht te zien, kan de locatie in een gesprek worden gedeeld en is het versturen van video's eenvoudiger.
Tot slot is het standaardtoetsenbord van Apple verbeterd waardoor het betere suggesties zou moeten geven.

Delen en communiceren is makkelijker
iOS 8 zorgt ervoor dat een gezin verschillende aankopen en documenten met elkaar kunnen delen, als ze allemaal iOS gebruiken althans. Ook foto's en video's zijn eenvoudiger met gezinsleden (of een andere groep mensen) te delen en bijvoorbeeld dezelfde agenda kan worden gebruikt op alle toestellen.
Ouders hebben bovendien meer controle door in te stellen dat zij altijd toestemming moeten geven voor een aankoop. Bovendien kan de locatie van een gezinslid worden geraadpleegd.
iPhones en iPads met iOS 8 communiceren ook beter met Macs die draaien op OS X Yosemite dat later dit jaar definitief beschikbaar zal komen. Je kan een e-mail tikken op je iPhone en die afmaken op je Mac of oproepen en sms'jes binnen zien komen op je Mac en ze zelfs vanaf daar beantwoorden of weigeren.

Health en Homekit zijn helemaal nieuw
Gezondheidsplatform Health en Homekit voor het slimme huis zijn de twee grootste veranderingen in iOS 8. Health slaat allerlei gezondheidsinformatie op over de gebruiker, verkregen via andere apps of apparaten of via de gebruiker zelf.
Apple noemt het zelf een "medisch paspoort" met informatie over het verbrande aantal calorieën, het slaapritme, de voeding, allergieën en medicatie. Vooral in combinatie met de Apple Watch die in 2015 wordt uitgebracht moet de app de gebruiker meer informatie geven.
Met Homekit kunnen slimme lampen, sloten en thermostaten worden bediend. Opvallend is dat Apple Homekit zelf niet als belangrijk onderdeel op zijn website noemt en dat er tijdens de presentatie van de iPhone 6 nauwelijks over gesproken is.
Het is vooralsnog onduidelijk welke apparaten precies worden ondersteund. Het idee is dat je vanuit één app meerdere apparaten kan besturen in plaats van een aparte app voor de thermostaat en lampen. De slimme Hue-lampen van Philips zijn door Apple in ieder geval wel genoemd.
Apple zal zelf geen aparte Homekit-app leveren, maar laat andere bedrijven het protocol in hun apps verwerken. Je kan dan bijvoorbeeld vanuit de Hue-app ook je thermostaat besturen.

iOS wordt vooral handiger
iOS 8 zit vooral vol kleine aanpassingen zoals verbeteringen aan de besturing van de camera, handigere opties in Safari, een verbetering van de zoekfunctie en een update van iCloud. Al deze veranderingen zorgen er voor dat iOS een stukje handiger wordt.
Apple heeft voor veel wijzigingen overigens goed gekeken naar de concurrentie. Widgets kennen we uit Android, iMessage lijkt nu meer op Whatsapp en het testprogramma voor apps en de nieuwe zoekfunctie zijn ook niet compleet nieuw. Geen ramp overigens. De honderden miljoenen iOS-gebruikers zullen de wijzigingen met open armen ontvangen.