Apple brengt mogelijk volgend jaar een grotere 12,9 inch-versie van de iPad op de markt.

De productie van de grotere iPad zal in het eerste kwartaal van volgend jaar van start gaan, stelt Bloomberg op basis van ingewijden. De huidige iPads hebben een diagonaal van 9,7 inch, bij de iPad mini is dat 7,9 inch.

De iPad is momenteel verkrijgbaar in varianten van 9,7 en 7,9 inch. Het formaat van 12,9 inch zou de grotere iPad ongeveer even groot maken als veel laptopschermen.

Apple zou al ruim een jaar werken aan de nieuwe iPad. Geruchten over de tablet doen dan ook al de ronde sinds eind vorig jaar. Eerder werd gesteld dat het nieuwe model al dit jaar zou verschijnen. Ook zou de tablet in twee varianten verschijnen: een quad hd-versie en een scherpere ultra hd-versie.

Mogelijk wil Apple met de nieuwe iPad de tabletmarkt een nieuwe impuls geven. Al twee kwartalen op rij worden er minder iPads verkocht. Tegenover Recode laat Apple-ceo Tim Cook echter weten dat hij de dalende verkoopcijfers slechts ziet als een 'verkeersdrempel', en erg tevreden is met de verkoopcijfers van de afgelopen vier jaar.

Het bedrijf houdt zijn iPad-aankondigingen doorgaans in oktober. Verwacht wordt dat Apple in ieder geval met een opvolger voor de iPad Air zal komen, die onder meer over een vingerafdrukscanner zou gaan beschikken.

Overzicht: Gelekte beelden en details van drie nieuwe iPads

Acht redenen waarom de iPad-verkoop inzakt