De nieuwe generatie Intel-chips maakt dunnere tablets mogelijk, die zowel krachtiger, zuiniger en koeler zijn dan huidige Intel-tablets.

Dat meldt de Wall Street Journal nadat Intel meer over zijn nieuwe chips bekend maakte.

De huidige serie Intel-chips draagt de verzamelnaam Haswell. Tablets met een Haswell-chip, i3, i5, of i7, gebruiken vaak Windows en zijn krachtiger dan de gemiddelde Android-tablet of iPad. Wel zijn dergelijke tablets minder energiezuinig en produceren zo meer hitte, waardoor de tablets een ventilator nodig hebben.

De nieuwe serie Intel-processoren, verzamelnaam Broadwell, heeft die nadelen volgens de chipmaker niet. Dit najaar komen de eerste tablets en hybride-pc's met Broadwell-chips op de markt.

Dunner en zuiniger

Tablets met een Broadwell-chip van het type Core M kunnen volgens Intel tussen de 8 en 10 millimeter dik zijn, en hebben bovendien geen ventilator nodig. De Microsoft Surface Pro 3, één van de meest recente hybride tablets, is al 9 millimeter dik, maar heeft nog wel een ventilator nodig.

Dat ontbreken van een ventilator komt zowel door het kleinere formaat van de Broadwell-chips, als het lagere energieverbruik. Broadwell-chips zijn 50 procent kleiner en 30 procent dunner dan huidige Haswell-chips. Het energieverbruik van de Broadwell Core M-chip zou op 5 watt liggen, waar dat van Haswell-chips pas bij 10 watt begint.

Inhaalslag

Door dat lage energieverbruik kunnen tablets met Broadwell-chips ofwel langer meegaan, of hoeven fabrikanten een minder grote accu in te bouwen. Waar de eerste lichting tablets en hybrids met Broadwell-chips eind dit jaar worden verwacht, komen chips voor traditionele pc's en laptops begin 2015 op de markt.

De Broadwell-serie wordt al lang verwacht. Het is Intels poging relevant te worden als maker van chips voor mobiele apparaten zoals tablets. Die markt groeit, maar wordt gedomineerd door concurrenten van Intel. 

Door moeilijkheden met de productie van de Broadwell-serie lieten de chips langer op zich wachten dan het bedrijf hoopte. Daarom haalt Intel zijn grootste winst momenteel uit de verkoop van traditionele pc's op de zakelijke markt.

Intel toont flinterdunne tablet met accuduur van 32 uur

Nederlandse tabletmarkt in 2014 ingestort