Samsung en Apple hebben hun marktaandeel in het tweede kwartaal allebei zien krimpen op de wereldwijde smartphonemarkt.

Ook de absolute verkopen daalden bij Samsung, van 77,3 miljoen in het tweede kwartaal van 2013 tot 74,3 miljoen in dezelfde periode van dit jaar, zo berekende marktonderzoeker IDC.

Daarmee is het marktaandeel van Samsung afgenomen van 32,3 procent naar 25,2 procent. De Zuid-Koreaanse fabrikant blijft ruim de grootste smartphoneproducent ter wereld.

Eerder gaf Samsung al een winstwaarschuwing, onder meer door matige smartphoneverkopen. Het bedrijf verwacht dat de winst over het tweede kwartaal 24 procent lager uitvalt dan een jaar geleden.

Als oorzaak wees Samsung onder meer de tragere groei van de wereldwijde smartphonemarkt aan. Uit de cijfers van IDC blijkt echter dat de markt in zijn geheel nog 23,1 procent groeide naar een totaal van 295,3 miljoen verscheepte telefoons in het tweede kwartaal van 2014.

Apple

Hoewel Apple eerder bekendmaakte dat de iPhone-verkopen opnieuw zijn gegroeid, ziet het bedrijf zijn marktaandeel toch afnemen. De 35,1 miljoen verkochte iPhones zijn goed voor 11,9 procent van de markt, terwijl Apple vorig jaar nog 13 procent van de markt in handen had.

Groei is vooral te zien bij kleinere smartphonefabrikanten. Huawei is de snelste stijger met 20,3 miljoen verkochte telefoons en een marktaandeel van 6,9 procent. Dat is 2,6 procentpunt hoger dan vorig jaar.

Ook Lenovo weet zijn marktaandeel licht uit te breiden en is met 5,4 procent goed voor de vierde plaats. LG hield zijn marktaandeel stabiel op 4,9 procent en maakt de top vijf af.

45,8 procent van alle smartphones wordt gemaakt door kleinere fabrikanten, die door IDC niet worden gespecificeerd.