Naar verwachting kondigt Apple 16 oktober nieuwe iPads aan. De eerste details en beelden van de iPad Air 2 en een grotere iPad Pro druppelen binnen, een overzicht.

Apple kwam in 2010 met de eerste iPad en bracht vorig jaar alweer de vijfde generatie ook. Sinds 2012 brengt het bedrijf ook elk jaar een kleinere iPad Mini uit. Dit jaar wordt alweer een nieuw formaat verwacht. Naast een 7,9 inch iPad Mini en 9,7 inch iPad Air zou er een 12,9 inch iPad Pro worden aangekondigd.

Over de drie modellen zijn inmiddels de eerste geruchten opgedoken en er zijn zelfs al beelden gelekte. We zetten alle geruchten tot nu toe op een rij.

12,9 inch iPad Pro

De geruchten over de vermeende iPad Pro van 12,9 inch zijn niet helemaal consistent. Aan het begin van het jaar gingen eigenlijk alle analisten en anonieme bronnen er vanuit dat de grotere iPad dit jaar in de winkels zou liggen, later werd echter gesproken van een mogelijke vertraging.

De verwachting is daarom dat de grotere iPad pas in 2015 wordt uitgebracht, maar mogelijk toont Apple de nieuwe tablet wel al in oktober.

Een grotere iPad zou geen heel gekke stap zijn. Bijvoorbeeld Samsung, de grootste concurrent op de tabletmarkt, bracht al eerder tablets uit met een groter scherm.

iPad Air 2

Over de iPad Air 2 zijn tot nu toe de meeste geruchten opgedoken. Het uiterlijk zal naar verwachting nagenoeg gelijk zijn aan de huidige iPad Air op wat kleine verschillen na. Zo zal de thuisknop iets veranderen omdat er een vingerafdrukscanner in wordt verwerkt. Daarnaast zullen de knoppen aan de zijkant een iets anders uiterlijk krijgen.

Vermoedelijk gebruikt Apple voor de iPad Air 2 een nieuwe productietechnologie die ook bij de Macbook Air wordt toegepast. Daardoor zou de nieuwe iPad iets dunner kunnen worden, maar wordt de tablet ook moeilijker te repareren. De dikte zou uitkomen op 7 in plaats van 7,5 millimeter. De Xperia Z2 Tablet is met 6,5 millimeter nog dunner.

Verder wordt er zoals gebruikelijk een nieuwe processor in de nieuwe iPad verwacht. Ook zouden de camera's een upgrade krijgen van 5 en 1,2 megapixel naar 8 en 1,5 megapixel.

 

iPad Mini 3

Over de nieuwe iPad Mini is nog heel weinig verschenen. Volgens de Taiwanese krant United Daily News, met doorgaans goede bronnen bij producenten in China, zal de kleine iPad een nieuwe naam krijgen en dit jaar als iPad Mini Air uit worden gebracht.

De tablet krijgt net als zijn grote broer naar verwachting een vingerafdrukscanner en een nieuwe processor. Daarnaast zal de iPad Mini volgens de Chinese bronnen 30 procent dunner worden

Hoogstwaarschijnlijk zal Apple in september de iPhone 6 uitbrengen met een 4,7 en 5,5 inch-scherm. Die grootste variant zal dan concurreren met de 7,9 inch-tablet van Apple. Er is dus nog een kleine mogelijkheid dat er geen nieuwe iPad Mini verschijnt of dat het een kleinere update is omdat het product minder belangrijk wordt.

Bekijk gelekte foto's en details van de iPhone 6

Datum

Net als vorig jaar zullen de nieuwe iPads naar verwachting in oktober worden gepresenteerd zodat ze in november, nog net voor de feestdagen, in de winkels kunnen liggen. Diverse betrouwbare media melden op basis van anonieme bronnen dat Apple het event voor 16 oktober gepland heeft.