Begin september komt Samsung waarschijnlijk weer met een nieuwe phablet in de Note-serie. Als de geruchten kloppen, wordt de Galaxy Note 4 een heel bijzonder toestel.

De jaarlijkse IFA-beurs gaat van start op 3 september en Samsung presenteerde daar de afgelopen jaren een nieuwe Note-variant. Ook dit jaar is dat het geval.

Dat zou betekenen dat de Galaxy Note 4 enkele dagen voor de iPhone 6 wordt aangekondigd, waarvan de presentatie 9 september plaatsvndt. Apple zal de iPhone 6 volgens diverse bronnen in een 4,7 en 5,5 inch-versie uitbrengen waarbij de grootste versie direct zal concurreren met de Galaxy Note 4.

Bekijk alle gelekte foto's en geruchten rond de iPhone 6

1.) Schermformaat en -resolutie

Volgens de eerste geruchten zal het scherm van de Note 4 niet groter worden dan bij zijn voorganger. Dat was voorgaande jaren wel het geval. Het formaat blijft naar verluidt gelijk op 5,7 inch.

De resolutie zou wel hoger uitpakken en uitkomen op 2560x1440 pixels, oftewel qhd. Dat betekent 515 pixels per inch. Er gaan ook geruchten dat Samsung twee versies uit zal brengen. Mogelijk krijgt alleen de premiumversie een qhd-resolutie.

De premiumversie zou volgens anonieme bronnen ook een gebogen scherm krijgen. Er wordt in Zuid-Koreaanse media ook gesproken van een flexibel scherm, maar de Note 4 wordt niet buigbaar omdat andere onderdelen niet flexibel zijn. Het flexibele scherm zorgt er echter voor dat hij in gebogen vorm kan worden geproduceerd.

Dat gebogen scherm betekent waarschijnlijk niet dat de Note 4 krom wordt. Het display zou alleen licht over de randen buigen. Samsung noemt dat een 'driezijdig scherm'. Op de gebogen randen zouden dan notificaties op de accustatus kunnen worden getoond. Samsung toonde eerder een prototype met zo'n soort scherm.

2.) Metaal of plastic?

Samsung krijgt regelmatig kritiek op de kunststof behuizing van zijn high-end toestellen. Ook bij de Galaxy S5 werd tegen de verwachting in niet gekozen voor aluminium. Bij de Note 4 is dit mogelijk wel het geval.

Het lijkt erop dat de premiumversie met het gebogen scherm ook een aluminium behuizing krijgt terwijl de 'normale' versie van kunststof wordt gemaakt. Over een prijsverschil is nog niets bekend. Samsung koos niet eerder voor een metalen behuizing omdat de productie nog niet klaar was voor de hoge verkoopaantallen van Samsung-toestellen.

Naast een andere materiaalkeuze wordt ook een nieuw ontwerp verwacht. Op de eerste gelekte foto's is te zien dat het ontwerp iets hoekiger wordt en de achterkant wederom van nepleer is gemaakt. De achterkant ziet er wel iets anders uit dan het nepleer op de Note 3. Verder valt op dat de rand inderdaad van aluminium lijkt te zijn gemaakt.

3.) Camera

Over de camera gaan verschillende berichten. Samsung heeft een 20,1 megapixel-sensor geproduceerd die dit jaar in een smartphone verwerkt kan worden, maar het is onduidelijk of die in de Note 4 terechtkomt. Eerder werd gesproken over een 12 megapixel-sensor. Door minder pixels te gebruiken met hetzelfde sensorformaat worden de pixels groter en vangen ze meer licht op.

De meest recente geruchten wijzen echter op een 16 megapixel-resolutie waarmee de camera gelijk zou zijn aan die in de Galaxy S5, die prima presteert. De 20,1 megapixel-sensor blijft dan mogelijk voorbehouden aan de Galaxy F, een nieuw high-end toestel van Samsung waarover geruchten gaan.

Lees meer over en bekijk beelden van de vermeende Galaxy F

4.) Overig

Verder zal de Note 4 waarschijnlijk een Snapdragon 805-processor en Android 4.4.3 krijgen, hoewel Android 4.5 al deze herfst wordt verwacht. Doorgaans brengt Samsung de nieuwe Note-toestellen vrij snel na de presentatie uit. De Galaxy Note 4 zou dus al eind september of begin oktober in de winkels kunnen liggen.

Wat is er nieuw in de Snapdragon 805-chip?