Microsoft gaat geen nieuwe telefoons met Android meer maken. Toekomstige Nokia X-toestellen zullen draaien op Windows Phone.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, tegelijk met de aankondiging dat er 18.000 ontslagen vallen binnen Microsoft.

De Nokia X- en X2-telefoons draaien op een hevig aangepaste versie van Android. In een e-mail aan medewerkers schrijft ceo Satya Nadella dat "bepaalde" Nokia X-toestellen op Windows Phone zullen draaien, maar tegenover Recode verklaart het bedrijf dat er helemaal geen Android-smartphones meer zullen worden gemaakt.

De Nokia X-apparaten die nu op de markt zijn, zullen in de handel blijven en houden ook hun ondersteuning. De eerste Android-telefoons van Nokia werden in februari aangekondigd.

Betaalbaar

Stephen Elop, voormalig ceo van Nokia en huidig hoofd van de apparatentak van Microsoft, stelt in een e-mail aan medewerkers dat wordt gefocust op Windows Phone, het eigen besturingssysteem.

"Op de korte termijn zijn we van plan om Windows Phone-verkopen te stimuleren door ons te richten op de betaalbaardere smartphonesegmenten, met Lumia", schrijft hij. "Naast de al geplande portfolio, zijn we van plan om nieuwe goedkope Lumia-apparaten te leveren door bepaalde toekomstige Nokia X-ontwerpen en -producten naar Windows Phone-apparaten te brengen."

Verder richt Microsoft op het maken van "iconische" tablets, stelt Elop. Deze apparaten moeten een aanvulling zijn op het aanbod van hardwarepartners van Microsoft, en worden omschreven als "de volgende generatie van vergaderings- en samenwerkings-apparaten". 

In de teams die de Surface en Xbox maken zullen de veranderingen naar aanleiding van de ontslagen beperkt zijn, schrijft Elop.