Het duurt weer langer voordat Samsung zijn eerste Tizen-smartphone op de markt brengt. Nadat de Samsung Z met Tizen werd aangekondigd voor het derde kwartaal, is de verschijning van het toestel weer uitgesteld.

Dat meldt de Wall Street Journal vrijdag. De Samsung Z, die in eerste instantie in Rusland zou worden uitgebracht, werd begin juni in San Francisco nog getoond.

De officiële lancering van het toestel zou donderdag in Moskou tijdens een evenement voor ontwikkelaars gebeuren, maar enkele dagen voor het evenement is besloten de lancering alsnog uit te stellen. Plannen voor de lancering van een Tizen-telefoon werden in de eerste helft van het jaar ook al vooruitgeschoven.

Een nieuwe releasedatum voor de Samsung Z heeft het bedrijf niet. "De smartphone zal later op de Russische markt verschijnen, als we onze gebruikers een volledig portfolio van apps kunnen bieden", aldus Samsung in een verklaring.

Ontwikkelaars

Samsung probeerde eerder al met grote geldprijzen ontwikkelaars voor Tizen aan te trekken. Android, het besturingssysteem dat andere Samsung-toestellen gebruiken, heeft inmiddels een goed gevulde appwinkel, maar voor Tizen moeten ontwikkelaars opnieuw aan de slag.

Tizen wordt door Samsung ontwikkeld om de afhankelijkheid van Google te verminderen. Volgens recente geruchten is Google niet blij dat Samsung Android uitgebreid aanpast. Als Android minder aanpasbaar zou worden, zou Samsung echter een manier verliezen om zijn telefoons te onderscheiden van concurrenten.

Inmiddels lijken Samsung en Google steeds nauwer samen te werken, bijvoorbeeld met de integratie van Samsungs beveiligingssoftware Know in de nieuwe Android-versie L.

Samsung gebruikt Tizen al op enkele Gear-smartwatches, al brengt het bedrijf binnenkort ook de Gear Live met Android Wear op de markt.

Tizen: Samsungs nieuwe troef of slechts een back-up?