Na enkele mislukte pogingen om de verkoop van Samsung-smartphones in de VS aan banden te leggen, kiest Apple voor een 'meer bescheiden' aanpak.

Het nieuwe voorstel van Apple volgt na een uitspraak in mei, waarin zowel Apple als Samsung schuldig zijn bevonden aan het schenden van elkaars patenten. Dat meldt Bloomberg.

Apple heeft nu een "op maat gemaakt" verzoek tot een verbod op enkele oudere Samsung-toestellen ingediend bij rechter Lucy Koh. Die leidt de slepende rechtszaak tussen Apple en Samsung al jaren. Koh wees recente aanvragen van Apple voor een verkoopverbod op Samsung-telefoons af.

Dit keer richt Apple zich specifiek op negen Samsung-apparaten. Apple wil Samsung de tijd geven die producten aan te passen voordat een verbod daadwerkelijk gaat gelden.

Drie patenten

Rechter Koh heeft na het horen van argumenten van beide partijen nog niet bekend gemaakt wanneer ze een uitspraak doet. In mei oordeelde de jury dat Samsung onder andere een Apple-patent schendt waarbij de gebruiker een telefoonnummer op een website direct kan bellen door erop te drukken.

Het tweede geschonden patent gaat over het ontgrendelen van een telefoon door horizontaal over het touchscreen te vegen. Een derde patent slaat op automatische spellingscontrole.

"In plaats van het blokkeren van hele productlijnen, wil Apple Samsung alleen maar weerhouden van het gebruik van specifieke kenmerken die volgens de jury Apples drie patenten schenden", aldus Apple in zijn aanvraag. "Samsung heeft laten zien dat het snel en volledig rond Apple-patenten om kan ontwerpen, dus mag het niet klagen dat Apples aanvraag het publiek zal beroven van een enkel Samsung-product."

Kleinere patenten

In mei werd Apple ook schuldig bevonden aan het schenden van Samsung-patenten. Apple moest toen een boete van 158.000 dollar aan Samsung betalen, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf wilde geen verkoopverbod. Woordvoerders van zowel Apple als Samsung wilden niet op de juridische ontwikkelingen reageren.

Apple eiste eerder 2,2 miljard dollar schadevergoeding van Samsung, maar kreeg 120 miljoen toegewezen. De twee bedrijven hebben al jaren ruzie en beschuldigen elkaar over en weer van het schenden van patenten. Onlangs kwamen Apple en Samsung wel overeen kleinere, disfunctionele patentclaims te schrappen.

Samsung moet Apple 85 miljoen euro schadevergoeding betalen

Apple en Google begraven strijdbijl