Google heeft tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O het nieuwe Android Lollipop aangekondigd. NUtech legt uit wat er allemaal nieuw is in de Android-versie.

1. Material Design en nieuwe effecten

Android Lollipop is niet alleen gericht op mobiele apparaten, maar ook op wearables en andere apparaten. Hierdoor is het nieuwe design zeer responsief en gericht op het gemak om aan te passen aan verschillende schermgroottes. 

Met de komst van Android Lollipop komt de software ook naar de tv en de auto. Android TV wordt uitgerold op tv's van onder meer Sony, Sharp en Philips. Android Auto komt nog voor het eind van het jaar in de eerste auto's terecht en biedt een persoonlijk dashboard.

Lees meer over Android TV | Bekijk alles over Android Auto

Android Lollipop krijg een ander lettertype en de grafische elementen worden kleurrijker. Zo krijgen Google-apps hun eigen kleur, wat de bekendheid ten goede moet komen. Ook wordt de afstand tussen informatie groter om het mobiele besturingssysteem rustiger voor het oog te maken.

Het besturingssysteem maakt meer gebruik van 3d-effecten, bijvoorbeeld vakjes die naar voren springen als ze worden aangeraakt. Ook zijn er meer schaduwen aanwezig. De animaties verlopen ook allemaal wat soepeler en zijn ze uitgebreid. Zo geeft het scherm een visuele reactie als het toestel wordt aangeraakt. Bijvoorbeeld een rimpeleffect. 

2. Notificaties, snelle instellingen en niet-storen-modus

Notificaties zijn voortaan ook bereikbaar vanaf het vergrendelscherm en het wordt voor gebruikers mogelijk om direct vanuit een notificatie op een melding te reageren. Zo kun je vanuit een notificatie van een Whatsapp-bericht een antwoord sturen.

Als je op een notificatie drukt, kun je direct reageren. Twee keer op een melding drukken opent de betreffende app. Met een swipe worden notificaties gearchiveerd. Ook kunnen in een pop-up worden getoond als je het Android-toestel gebruikt. Deze notificaties verschijnen aan de bovenkant van het scherm.

De notificaties worden ook anders gerangschikt. Google belooft dat belangrijke notificaties daarom beter zichtbaar zullen zijn. De rangschikking wordt uitgevoerd via een speciaal algoritme dat notificaties analyseert. 

Verder bieden de snelle instellingen voortaan meer opties als op een functie wordt gedrukt en is er een niet-storen-modus beschikbaar waarmee je meldingen tijdelijk uit kunt schakelen. Handig voor in de nacht.

3. Ontgrendelen

Toestellen met de nieuwste versie van Android beschikken over 'Personal Unlocking'. De telefoon herkent dan of het in een veilige omgeving is, bijvoorbeeld omdat het ziet dat de gebruiker een bekende smartwatch draagt. Daardoor weet de telefoon dat zijn normale gebruiker het toestel wil ontgrendelen en is geen pincode nodig.

Dit werkt ook met Chromebooks, waarbij de vertrouwde smartphone door de Chromebook wordt gebruikt ter identificatie.

4. Toetsenbord

Het toetsenbord is bij Android Lollipop ook op de schop genomen. Het toetsenbord oogt ietwat doorzichtig en er is meer ruimte tussen de letters. Daarnaast is er voortaan een nieuw icoontje met een vergrootglas aanwezig als de gebruiker een zoekopdracht invoert. Dit moet het duidelijker maken dat de gebruiker een zoekopdracht kan uitvoeren. 

Ook zijn de mogelijkheden van Google nog dieper in het systeem gebouwd. Zo kan geselecteerde tekst snel worden gedeeld, vertaald of via de zoekmachine van Google worden gezocht.

5. Multitasken

Ook het multitaskscherm gaat op de schop en is nu een soort verticale carousel. Deze carousel bevat ook vensters van andere apparaten, zoals tabbladen van de Chromebrowser. Als de gebruiker naar een Google Maps-locatie zoekt via de Chrome-browser op de desktop, verschijnt de locatie ook in het multitaskvenster van Android.

Project Hera, zoals het project binnen Google heet, heeft als doel om Chrome, Google Zoeken en Android meer samen te brengen. Het nieuwe multitasksysteem van Android is hier één van de eerste uitwerkingen van.

6. ART en 64-bit

Voor het eerst wisselt Android de huidige Dalvik-technologie in voor het eigen ontwikkelde Android Runtime (ART). Dalvik en ART zijn technologieën die ervoor zorgen dat apps kunnen draaien.

Dalvik is als het ware een virtuele omgeving waar Android-apps binnen kunnen draaien. Omdat apps nog wel binnen een softwarematige omgeving worden gedraaid, zijn deze apps niet 'native' - ze communiceren niet direct, maar via een softwarematige omgeving.

Bij ART zijn apps wel native. ART maakt gebruik van en Ahead-Of-Time-compiler die ervoor zorgt dat de app tijdens de installatie als een native app wordt geïnstalleerd. Het voordeel van native apps is dat deze veelal sneller, stabieler en energiezuiniger draaien.

Door de ondersteuning van 64bit-chips kan bovendien meer geheugen aan een telefoon worden toegevoegd.

64-bit: hoe werkt het en wat heb je er aan?

7. Project Volta

Android Lollipop gaat meer inzicht geven in het accuverbruik van apps. Zo krijgen zowel ontwikkelaars als gebruikers de mogelijkheid om een gedetailleerder overzicht te zien van de apps en diensten die energie verbruiken. Deze zogeheten 'wakelocks', die een toestel uit zijn slaap houden, kunnen op deze manier sneller worden opgespoord.

Bovendien komt er een besparingsfunctie in Android die door een app, gebruiker of automatisch bij een bepaald batterijpercentage kan worden ingeschakeld.

Daarnaast gebruiken applicaties die op de achtergrond actief zijn minder geheugen wat de prestaties van het toestel ten goede moet komen.

8. KNOX en toegang van apps

Google maakt het met Android Lollipop mogelijk om persoonlijke en zakelijke apps van elkaar te scheiden. Bovendien zal Google met grote fabrikanten samenwerken om Android-toestellen gecertificeerd te krijgen voor in werkomgevingen. 

Zo krijgt Android Lollipop een aantal functionaliteiten van veiligheidssoftware Knox van Samsung. Dat is sinds 2013 beschikbaar op Galaxy-toestellen. Met Knox kan eenvoudig tussen een zakelijke en persoonlijke omgeving geschakeld worden. 

Android Lollipop maakt het voor gebruikers ook mogelijk om in te stellen welke apps toegang krijgen tot welke informatie, zoals de locatiegeschiedenis. In welk detail dit kan en of toestemmingen voor elke app los geregeld kunnen worden, is niet duidelijk.

9. Kill switch

Een interessante toevoeging aan Android Lollipop is de zogeheten 'kill switch'. Deze optie, die door de gebruiker is te activeren, maakt het onmogelijk om een toestel naar de fabrieksinstellingen terug te zetten zonder een wachtwoord of pincode. 

Als de Android-smartphone met deze feature geactiveerd wordt gestolen, is het voor de dief niet mogelijk om de telefoon naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. De gedupeerde gebruiker heeft vervolgens de optie om de smartphone te traceren als deze is ingeschakeld.

10. Verbeterde bluetooth

Android Lollipop biedt ondersteuning voor een nieuwe vorm van bluetooth low energy (BLE), de bluetooth-variant die weinig energie verbruikt en geschikt is om voor een langere periode in gebruik te nemen. BLE wordt onder andere door accessoires en wearables gebruikt om met een smartphone te verbinden.

In Android Lollipop is er een nieuwe BLE-modus beschikbaar waarmee apps de mogelijkheid hebben om te verbinden met apparaten in de buurt, waardoor de smartphone constant in gebruik is. Dit is met name handig voor het bijhouden van bewegingen en deze doorgeven aan verbonden apparaten, of het laten weten dat de smartphone in de buurt is van een specifiek apparaat.

Wanneer?

Android Lollipop is officieel op 15 oktober onthuld. De Nexus- en Google Play Edition-toestellen worden als eerste naar Android 5.0 geüpdatet, waarna smartphones en tablets van fabrikanten volgen.

Lees onze gesloten liveblog over Google I/O terug