De Amerikaanse politie mag geen telefoons doorzoeken zonder bevelschrift.

Dat oordeelt het Amerikaanse Hooggerechtshof woensdag, aldus de New York Times. De rechter stelt dat de grote hoeveelheid data die opgeslagen staat op mobiele telefoons beschermd moet worden tegen routine-inspecties.

In het vierde amendement op de Amerikaanse grondwet worden Amerikaanse burgers beschermd tegen onredelijke fouillering en doorzoeking van huizen, papieren en goederen. Rechter Norman Stahl stelt, refererend aan dat amendement, dat de meeste Amerikanen een groot deel van hun goederen en papieren tegenwoordig op hun mobiele telefoons bewaren. 

Twee zaken

Het Hooggerechtshof oordeelde met de uitspraak tegelijkertijd in twee zaken. De eerste zaak betrof een man die werd aangehouden voor het hebben van een valse kentekenplaat. Bij het doorzoeken van zijn mobiele telefoon vond de politie aanwijzingen dat de man onderdeel uitmaakte van een bende. Verder onderzoek linkte de man aan een eerder schietincident, waarna de man werd veroordeeld voor poging tot moord.

In de andere zaak doorzocht de politie de belgeschiedenis van een vrouw die werd aangehouden op verdenking van wapen- en drugsbezit. 

Mediaorganisaties waaronder de New York Times betuigden eerder al hun steun aan de verdachten. Volgens de nieuwsbedrijven kan het doorzoeken van mobiele telefoons zonder bevelschrift het vrijelijk vergaren van nieuws in gevaar brengen.