Eind juni is het vier jaar geleden dat er voor het eerst een Galaxy S-smartphone in Nederland verkrijgbaar was. De hele Galaxy-lijn bestaat bovendien vijf jaar. Samsung wist in die tijd heer en meester te worden van de smartphonemarkt. Wij blikken terug op de vijf Galaxy S-toestellen.

Het allereerste Galaxy-toestel was simpelweg de Samsung Galaxy met codenaam i7500. Het was in 2009 het eerste toestel van Samsung dat van het besturingssysteem Android gebruikmaakte.  Het ging toen nog om versie 1.6. Inmiddels zijn we bij Android 4.4.

In Nederland kwam de telefoon met zeven fysieke knoppen aan de onderkant van het scherm nooit uit. Het toestel was dik, klein (3,2 inch) en had een 3,2 megapixel-camera. Het was de voorbode van de immens populair Galaxy S-lijn met de beste toestellen van het bedrijf.

Galaxy S

De Galaxy S was het eerste Android-toestel van Samsung dat beschikbaar kwam in Nederland. Er gingen 25 miljoen exemplaren over de toonbank. Dat was een groot succes voor Samsung. Destijds was Nokia met 30 procent marktaandeel nog de grootste speler op de smartphonemarkt, gevolgd door Apple en Blackberry.

Apple bleek de jaren na de Galaxy S de grootste concurrent en  de twee bedrijven botsten na het uitbrengen van de Galaxy S niet alleen op de smartphonemarkt. Ook in de rechtszaal brak een strijd los. Het ontwerp van de Galaxy S lijkt volgens Apple te veel op dat van de iPhone.

In Nederland oordeelde een rechter dat de telefoons niet te veel op elkaar lijken. In de Verenigde Staten dacht de rechter daar echter anders over en er werd een forse boete uitgedeeld. Het ging Apple vooral om de afgeronde hoeken, thuisknop, de voorkant die uit één glasplaat bestaat en het ontwerp van de speaker.

SPECIFICATIES

Scherm 4,0 inch Super Amoled
Resolutie 800 x 480 pixels
Afmetingen 122,4 x 64,2 x 9,9 mm
Camera's 5 en 0,3 megapixel
Processor 1 GHz singlecore
Software Android 2.1

Reviews

De Galaxy S werd door de techmedia goed ontvangen. Gizmodo over het toestel: "De Galaxy S is schitterend. Er is simpelweg geen andere manier het te omschrijven". Het scherm, de vorm en het verminderde aantal knoppen werden geprezen.

Phonearena.com vindt het ontwerp overigens niet innovatief, maar wel praktisch en comfortabel dankzij de bult op de achterkant. Ook klaagt de website dat de behuizing "plasticky" aanvoelt. De Samsung Wave, een aluminium telefoon van Samsung, voelt volgens de redacteur een stuk steviger. Wel is de Galaxy S door het gebruik van kunststof een stuk lichter. De behuizing staat vijf modellen later nog steeds ter discussie.

Wel waren er in het begin direct al klachten over de zware software die Samsung meelevert over Android heen. Ook merkt Gizmodo op dat de software regelmatig hapert. De Galaxy S draaide op Android 2.1.

Engadget prijst in zijn hands-on vooral het scherm, Het verschil met de iPhone zou "verbluffend" zijn. Daarbij worden vooral de kleuren en helderheid geprezen. Dat scherm was destijds met 4 inch bovendien ook vrij groot in vergelijking met concurrent. Het formaat viel bij de meesten in de smaak, hoewel GSM Arena opvallend genoeg schreef dat telefoons niet groter zouden moeten worden dan 3,7 inch.

Galaxy S II

Tegen de tijd dat de rechtszaken tussen Apple en Samsung goed en wel waren afgelopen had Samsung al tal van nieuwe toestellen op de markt. De Galaxy S II volgde in april 2011 en had een veel hoekiger ontwerp met een stroeve achterkant.

De camera beschikte over 8 in plaats van 5 megapixels en het scherm was groter met nog wel dezelfde resolutie van 800 x 480 pixels. Het toestel ging er echter vooral op snelheid op vooruit. Bovendien was het met 8,5 millimeter de dunste smartphone van dat moment. Samsung wist na een indrukwekkend eerste toestel een nog veel betere opvolger neer te zetten. Een belangrijke stap in de opmars naar marktleider. Een misstap was nu cruciaal geweest.

SPECIFICATIES

Scherm 4,3 inch Super Amoled
Resolutie 800 x 480 pixels
Afmetingen 125,3 x 66,1 x 8,5 mm
Camera's 8 en 2 megapixel
Processor 1,2 GHz dualcore
Software Android 2.3.4

Reviews

De snelheid wordt in reviews dan ook geprezen. In 2011 was een processor met een kloksnelheid van 1,2 GHz bijzonder. Computeridee noemt de S II "merkbaar razendsnel". Volgens de redacteur starten apps in een mum van tijd op, daar zijn we nu wel aan gewend. Conclusie: "Het is écht moeilijk minpunten te vinden aan deze telefoon." Alleen het scherm is volgens Computeridee met 4,3 inch misschien iets te groot.

Engadget sluit zich bij de positieve conclusie aan: "Het is de beste Android-smartphone tot nu toe, maar nog belangrijker: het is misschien wel überhaupt de beste smartphone tot nu toe." Waarmee de iPhone dus voor het eerst door Samsung verslagen zou zijn.

Cnet is iets kritischer en klaagt over de bloatware, te veel nutteloze software, die niet te verwijderen is. Ook het formaat en prijskaartje zouden te groot zijn. Toch wegen de pluspunten zwaarder. GSM Arena prijst de S II vanwege het unieke scherm en de krachtige processor: "De Galaxy S II slaagt waar de vorige dualcore-smartphones faalden."

Galaxy S III

Ongeveer een jaar later zette Samsung vooral een stap wat betreft het scherm. Dat groeide van 4,3 naar 4,8 inch en kreeg een hd-resolutie. Ook aan de schermtechnologie werd in 2012 gesleuteld. De kleuren spatten van het scherm, maar zijn wel vrij verzadigd waardoor ze niet helemaal natuurgetrouw zijn.

De Galaxy S III kreeg bovendien weer een afgerond ontwerp met een gladde achterkant en werd vanuit de doos uitgerust met Android 4.0, een groot verschil met versie 2.3 uit de S II.

SPECIFICATIES

Scherm 4,8 inch Super Amoled
Resolutie 1280 x 720 pixels
Afmetingen 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
Camera's 8 en 1,9 megapixel
Processor 1,4 GHz quadcore
Software Android 4.0.4

Reviews

Tweakers.net schrijft in zijn review dan ook: "Er is geen twijfel mogelijk: Met de S III maakt Samsung een enorme stap voorwaarts." Die conclusie komt voort uit het grotere en betere scherm, de snellere processor, de iets betere camera en de nieuwe features.

Die slimme functies werden ook door NU.nl geprezen: "Een absolute aanrader en door de extra features het beste Android-toestel dat wij tot nu toe in handen hebben gehad." De telefoon kon bijvoorbeeld alle geluiden dempen door omgedraaid te worden en er was voor het eerst de mogelijk twee apps op één scherm te tonen. Ook de bekende Samsung-feature waarbij een contactpersoon gebeld kan worden als de telefoon naar het oor wordt bewogen, werd bij de S III geïntroduceerd.

Engadget concludeert: "Het is een van de beste smartphones die we gezien hebben" en "met een prachtig hd-scherm is het moeilijk nee te zeggen tegen dit toestel".

Galaxy S4

Ook bij het vierde model remde Samsung niet af. Elf maanden na de S III lag de S4 in de winkels. Samsung stapte af van de Romeinse cijfers en wist in een half jaar zo'n 40 miljoen exemplaren te verkopen. Dat is iets sneller dan bij de S III, maar naar verluidt was Samsung niet tevreden. De groei van het aantal verkopen begon af te vlakken.

Het was tekenend voor de jaren daarna waarin Samsung meerdere malen waarschuwde voor een verzadiging op de smartphonemarkt. Nieuwe toestellen zouden minder populair worden. Samsung zette inmiddels ook groots in op middenklasse en goedkopere toestellen. Bovendien werden een Galaxy S4 Zoom, S4 Mini en S4 Active gelanceerd.

Het scherm werd nog groter met 5 inch en kreeg voor het eerst een full hd-resolutie. Bovendien was de behuizing kleiner en dunner en werden voor het eerst sensoren als een vochtigheidsmeter en thermometer ingebouwd. De eerste klachten over het ontwerp begonnen echter binnen te druppelen.

SPECIFICATIES

Scherm 5,0 inch Super Amoled
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Afmetingen 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
Camera's 13 en 2 megapixel
Processor 1,6 GHz quadcore
Software Android 4.2.2

Reviews

In de reviews kwam dat ook naar voren. De Galaxy S4 leek veel op de Galaxy S III en men was van Samsung elk jaar nieuwe ontwerpen gewend. The Verge noemde het ontwerp zelfs "goedkoop". Wel was de website te spreken over de snelheid, camera en wederom het mooie scherm. Volgens de website zag de iPhone 5 er veel beter uit, maar presteerde de S4 net iets beter. Een moeilijke keuze.

Androidcentral.com vat het samen: "Het mag misschien een afgeleide van de S III zijn en plasticky aanvoelen, de S4 is ook snel, dun, licht, ergonomisch en enorm capabel." Hoewel de camera en het scherm als absolute pluspunten worden aangemerkt, zien de redacteuren dat de stap kleiner wordt.

HTC komt bijvoorbeeld dichterbij. Androidpolice.com schrijft zelfs dat het de S4 niet als de beste Android-smartphone van dat moment durft te noemen. "HTC verdient heel veel credit voor de enorme hoeveelheid werk die het heeft gestoken in de software en het ontwerp van de One."

Ook NUtech.nl riep de HTC One uit als beste smartphone van het jaar. De Galaxy S4 verkocht echter veel beter. De consumenten waren dik tevreden.

Galaxy S5

Dat brengt ons vier jaar later bij de Galaxy S5: het meest recente vlaggenschip van Samsung. De S5 zou wederom beter verkopen dan zijn voorganger, met 11 miljoen verkochte exemplaren in de eerste maand. Daarmee loopt de verkoop 10 procent voor.

Tegelijkertijd krijgt Samsung steeds meer concurrentie. Het bedrijf waarschuwde al voor een verzadiging op de smartphonemarkt, maar aan het aantal concurrenten te zien is de top nog niet bereikt. Naast Apple, HTC en LG komen er veel nieuwe Chinese concurrenten bij en is Windows Phone, al is het beperkt, in opkomst.

2014 wordt dan ook mogelijk het jaar waarin Samsung weer met een nieuwe lijn premiumsmartphones komt. Er gaan hardnekkige geruchten over de Galaxy F-serie, die nog boven de Galaxy S-lijn geplaatst zou worden. De eerste Galaxy F zou gemaakt worden van aluminium met een qhd-scherm. Voor nu doet Samsung het nog met de S5.

SPECIFICATIES

Scherm 5,1 inch Super Amoled
Resolutie 1920 x 1080 pixels
Afmetingen 142 x 72,5 x 8,1 mm
Camera's 16 en 2 megapixel
Processor 2,5 GHz quadcore
Software Android 4.4.2

Reviews

Door de reviewers wordt de S5 geprezen vanwege de uitmuntende camera en indrukwekkende accuduur. Toch is niet iedereen daar tevreden mee. The Verge: " Tijd om te focussen op wat er doet doet: het scherm, de batterij en de camera. Dat was de weg die Samsung had moeten inslaan."

De redacteur stelt dat de S5 een goede telefoon is, maar hij mist iets om "verliefd op te worden". De S5 is niet zo mooi als de HTC One M8 en niet zo goed gepolijst als de iPhone 5S, meent The Verge.

Tweakers noemt naast de hardware en verbeteringen aan Touchwiz nog de waterdichte behuizing als pluspunt, maar is kritisch op de vingerafdrukscanner en hartslagsensor die niet goed werken of weinig toevoegen.

Over het algemeen is er bovendien veel kritiek op het ontwerp. Wederom bijna gelijk aan de S4 en nog steeds van kunststof. Hoewel de achterkant beter aanvoelt zijn er andere kunststof telefoons die steviger zijn. Om nog maar te zwijgen van de aluminium varianten. Wel de S5 natuurlijk een stuk lichter.

Zoals wij bij NUtech eerder dit jaar al concludeerden: Samsung laat de concurrentie dichterbij komen.