Al sinds de herfst van 2013 gaan er hardnekkige geruchten over een nieuwe smartphonelijn van Samsung met de naam Galaxy F. Inmiddels weten we meer over en zijn er foto's gelekt van de eerste smartphone in deze premiumlijn.

De eerste geruchten over een Galaxy F waren afkomstig van ET News. Doorgaans hebben zij goede bronnen, maar het bleef vervolgens lang stil.

De verwachting van ET News is dat de Galaxy F een hele nieuwe lijn is met toestellen die boven de huidige Galaxy S-telefoons worden gepositioneerd. Een echte premiumlijn dus. De Galaxy S- en Galaxy Note-lijn zouden wel gewoon blijven. Mogelijk wordt de eerste Galaxy F in september aangekondigd.

Behuizing

Een groot verschil tussen de huidige telefoons van Samsung en de vermeende Galaxy F wordt de behuizing. Naar verluidt krijgt de F een aluminium omhulsel in plaats van de kunststof behuizing in de Galaxy S5 en Galaxy Note 3.

Ook is op recent gelekte foto's te zien dat de bezels, de randen rond het scherm, veel dunner worden dan bij de huidige Samsung-telefoons het geval is. Er zou dus een groter scherm in een kleiner formaat passen.

Scherm

De kans is groot dat Samsung de Galaxy F uitrust met een qhd-scherm. Zulke schermen hebben een resolutie van 2560 x 1440 pixels in plaats van de 1920 x 1080 pixels van de huidige full hd-schermen. In eerste instantie werd een qhd-scherm al verwacht in de Galaxy S5, maar die telefoon kreeg een full hd-scherm. Inmiddels heeft de LG G3 wel zo'n scherm met hogere resolutie. Het is overigens nog de vraag of de hogere resolutie daadwerkelijk voor scherpere beelden zorgt.

Er is in een benchmarktest in ieder geval een Samsung-toestel opgedoken met een qhd-resolutie. Het toestel heeft de codenaam SM-G906S.

Galaxy S5 Prime?

De code G906S zou echter ook kunnen verwijzen naar een nieuwe variant van de Galaxy S5. Er gaan namelijk ook geruchten over een Galaxy S5 Prime, een soort van verbeterde versie van de huidige S5. Ook hier wordt gesproken van een aluminium behuizing en qhd-scherm. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Samsung met zowel een S5 Prime als Galaxy F komt.

Wel zijn er ook afbeeldingen van de S5 Prime gelekt die een ander ontwerp tonen dan de Galaxy F. Samsung ontkende eerder echter zelf dat er een premiumversie van de S5 uit zal komen. Daardoor lijkt de komst van een Galaxy F, wat een heel nieuw toestel zou zijn, logischer.

Specificaties

Op gelekte afbeeldingen is te zien dat er een hartslagmeter op de achterkant te vinden is, net als bij de S5. Bovendien lijkt de F qua formaat ook gelijk te zijn aan de S5. Mogelijk is het scherm door de dunnere randen wel iets groter.

Verder gaan er geruchten over 3 GB aan werkgeheugen waar 2 GB nu standaard is. De Galaxy F zou daardoor meer taken tegelijk aan kunnen. De camera zal naar verwachting beschikken over optische beeldstabilisatie en een 16 megapixel-sensor.

Chipleverancier Qualcomm werkt inmiddels hard aan de Snapdragon 805. Samsung gebruikt in de S5 de 801 en het ligt in de lijn der verwachting dat een nieuw topmodel ook een nieuwe processor zal krijgen. De Snapdragon 805 ligt dan voor de hand.

Wat is er nieuw in de snapdragon 805-chip?