Apple heeft de nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem aangekondigd, dat deze herfst zal worden uitgebracht voor iPhone 4s, iPad 2, de vijfde generatie iPod Touch en nieuwere iOS-apparaten. De belangrijkste veranderingen van iOS 8 op een rij.

1.) Notificaties

Notificaties zijn vanaf iOS 8 interactief: er kan direct vanuit het notificatiescherm worden gereageerd op bijvoorbeeld een bericht of kalenderuitnodiging.

Ook wordt het voor appontwikkelaars mogelijk om zelf widgets te maken voor het notificatiescherm. Dat was voor iOS 8 alleen aan Apple zelf voorbehouden.

Daarnaast is de gemiste notificaties-tab verdwenen; in het notificatiecentrum worden alleen nog alle notificaties of notificaties van die dag getoond.

2.) Healthkit en Homekit

Nieuw is ook Healthkit, een nieuwe applicatie waarin informatie over de gezondheid gebundeld wordt. Nu maken bedrijven die producten aanbieden die bijvoorbeeld de hartslag of bloeddruk meten gebruik van eigen applicaties waardoor gegevens verspreid zijn.

Daarnaast komt er ook een 'kit' voor alle slimme apparaten in huis; Homekit. Vanuit die app kunnen apparaten zoals slimme lampen, sloten en thermostaten worden aangestuurd. Homekit kan ook worden bestuurd met Siri.

3.) Touch id

Touch id werd in iOS 7 geïntroduceerd, maar was tot dusver alleen beschikbaar voor Apple zelf. In iOS 8 stelt Apple Touch id ook beschikbaar voor andere ontwikkelaars, waardoor je je vingerafdruk dus mogelijk ook kunt gaan gebruiken om in te loggen in andere apps. 

4.) Siri

Het wordt in iOS 8 mogelijk om Apples spraakassistent te gebruiken zonder je telefoon aan te raken. Door enkel "Hey Siri" te zeggen wordt de spraakassistent geactiveerd.

Apple heeft 22 nieuwe talen toegevoegd aan spraakassistent Siri, maar of daar ook Nederlands tussen zit is nog niet bekend. Siri krijgt ook ondersteuning voor de muziekherkenningsdienst Shazam.

5.) Toetsenbord, iMessage en Mail

Apple stelt met iOS 8 ontwikkelaars in staat om toetsenborden aan te passen; het wordt dus mogelijk om andere virtuele toetsenborden te downloaden.

Daarnaast gaat het toetsenbord in iOS woorden voorspellen die nog niet helemaal afgemaakt zijn. De suggesties worden boven het toetsenbord getoond. Het toetsenbord leert van de gebruiker en zou volgens Apple zelfs andere suggesties geven bij verschillende contacten.

Apple updatet ook iMessage, de berichtendienst en tevens de meest gebruikte app op iOS. Het is mogelijk groepsgesprekken een naam te geven en mensen toe te voegen of te verwijderen als het gesprek al gestart is. Ook kan een groepsgesprek op stil worden gezet.

6.) Family sharing

Met de 'Delen met gezin'-functie (of 'Family sharing') kunnen tot zes gebruikers met hun eigen Apple ID aankopen, agenda's en foto's makkelijker met elkaar delen. Ook wordt het voor ouders mogelijk om voor hun kinderen een Apple ID aan te maken, waarmee de ouders toestemming moeten gegeven voordat hun kinderen aankopen kunnen doen.

7.) Betere communicatie met OS X

Daarnaast brengt het nieuwe besturingssysteem voor Macs, OS X 10.10 Yosemite, ook een aantal veranderingen die van belang zijn voor mobiele apparaten. De communicatie tussen iOS- en OS X-apparaten moet beter gaan verlopen. Wanneer je wordt gebeld op je telefoon wordt het bijvoorbeeld mogelijk om via je computer op te nemen, en tekstberichten zullen ook in iMessage op je OS X-apparaat verschijnen.

Airdrop zal ook gaan werken tussen iOS en OS X. Zo kan er dus gemakkelijk een bestand van een mobiel apparaat naar een Macbook of iMac worden verstuurd.

8.) Communicatie tussen apps

Het wordt voor apps ook mogelijk om met elkaar te communiceren. iOS-apps draaiden voorheen in hun eigen 'sandbox', een afgesloten omgeving die contact met andere apps onmogelijk maakt. Dat zorgt voor betere veiligheid: het is voor een app onmogelijk om gegevens van andere apps te lezen of door te geven aan derden.

Het nadeel hiervan is echter dat bepaalde functies onmogelijk zijn. Het was voorheen bijvoorbeeld niet mogelijk om filters van de camera-app VCSO toe te passen in de foto-app van Apple zelf. Dat kan in iOS 8 wel. Ook zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen worden om een vertaal-app teksten in andere apps te laten vertalen.

9.) Camera-app

De camera-app krijgt een iets andere interface. Er is onder meer een timer toegevoegd en het is mogelijk de focus en belichting los aan te passen. iPad-gebruikers krijgen bovendien toegang tot de panorama-modus die al in de iPhone beschikbaar was.

Tot slot krijgen ontwikkelaars toegang tot Photokit waardoor ze fotobewerking kunnen aanbieden en zal de foto-app gekoppeld worden aan iCloud waardoor foto's automatisch op alle apparaten met dat iCloud-account beschikbaar zijn.

10.) Kleine toevoegingen

Apple voert ook kleinere wijzigingen door die tijdens de presentatie niet werden uitgelicht. Zo komt er een omgeving om te zien welke apps en taken het meest energie verbruiken. Het is bovendien mogelijk de privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo automatisch te gebruiken in Safari. Daarnaast zal er een mogelijkheid zijn om Facetime-gesprekken in de wacht te zetten.