Toshiba heeft dinsdag twee middenklasse Windows-tablets gelanceerd. De apparaten met de naam Encore 2 krijgen schermen van 8 en 10 inch.

Beide tablets hebben een resolutie van 1280 bij 800 pixels en hebben onder de behuizing een quadcore Intel Atom-processor. De grotere variant heeft 2 GB werkgeheugen, terwijl de 8 inch-versie het moet doen met de helft.

De Encore-tablets draaien op Windows 8.1 met Bing, de goedkopere versie van het systeem die Microsoft onlangs aankondigde. Bing is hierbij als standaardzoekmachine geïnstalleerd. Het systeem wordt door Microsoft voor minder geld geleverd aan fabrikanten, waardoor Windows-tablets dichter bij de prijs van Android-tablets kruipen.

Bij die versie krijgen gebruikers gratis een jaarabonnement op Office 365 en Skype-belminuten. Beide tablets hebben 32 GB opslagruimte en ondersteuning voor MicroSD-kaarten tot 128 GB.

De camera aan de achterkant van de tablets heeft een sensor van 5 megapixel, terwijl aan de voorkant een 1,2 megapixel-camera zit. De tablets moeten in juli verschijnen voor respectievelijk 199 en 349 euro. Bij de grotere en duurdere tablet wordt een hoes met ingebouwd toetsenbord geleverd.

Laptops

Toshiba introduceert ook de laptops Click 2 en Click 2 Pro, waarbij het scherm kan worden losgekoppeld om gebruikt te worden als tablet. De Click 2 krijgt een 13 inch-touchscreen met een resolutie van 1366 bij 768 pixels, naast een Intel Celeron-processor en 4 GB RAM-geheugen.

De Click 2 Pro heeft een full hd-scherm, Intel i5-processor en SSD-opslag in plaats van een harde schijf. De laptops verschijnen eind juni voor respectievelijk 599 en 999 euro.

Android

In de VS kondigde Toshiba dinsdag ook nog een kleine Android-tablet en verschillende nieuwe laptops aan. De Excite Go van 7 inch krijgt een scherm van 1024 bij 600 pixels, het besturingssysteem Android 4.4 en een prijs van 109 dollar.

Verder brengt Toshiba in de VS de Satellite Radius uit, een directe concurrent van de Lenovo Yoga. Net als dat apparaat kan het scherm van de laptop 360 graden worden gedraaid, zodat deze in verschillende standen kan worden gezet. 

Het is vooralsnog onduidelijk of deze apparaten in een later stadium ook naar Nederland zullen komen.