Qualcomm werkt hard aan de Snapdragon 805-processor die in de volgende generatie high-end smartphones terecht moet komen. Wat gaat de processor veranderen?

De nieuwe chip van Qualcomm is belangrijk omdat zowel Sony, Samsung, LG als HTC de afgelopen jaren gekozen hebben voor de Snapdragon-processor. Momenteel draaien de vlaggenschepen van deze fabrikanten op de Snapdragon 801-chip.

In het najaar van 2013 maakte Qualcomm nog bekend dat de nieuwe chip al in de eerste helft van 2014 af zou zijn, maar de introductie lijkt vertraagd.

Ultra hd

De nieuwe processor zal ultra hd-resoluties gaan ondersteunen. Hij is naast mobiele telefoons dan ook geschikt voor ultra hd- tv's. Het wordt dankzij de Snapdragon 805 ook mogelijk tegelijkertijd ultra hd-video op te nemen en vijftien 16 megapixel-foto's per seconde te maken.

3d-foto's

Nieuwe toestellen zullen dankzij de 805 ook de mogelijkheid krijgen 3d-foto's te maken. De chip ondersteunt namelijk het gebruik van twee camera's in plaats van één.

Dat kan ook gebruikt worden om foto's te maken waarop de gebruiker achteraf kan scherpstellen. Die functionaliteit was eerder al te zien bij de HTC One M8, ook een smartphone met twee camera's. HTC moest echter nog zelf een systeem bouwen.

Microfoon

De Snapdragon 805-chip zal er daarnaast voor zorgen dat telefoons de microfoon kunnen richten op een specifiek gebied. Je kan dan bij het opnemen van een video op het scherm aangeven waar je het geluid op wil focussen. De rest van het geluid dat de microfoon oppikt, zou dan worden genegeerd.

Specificaties

De nieuwe processor beschikt nog steeds over vier kernen, zoals bij de Snapdragon 800. Het gaat echter om een iets andere kern: Krait 450 in plaats van Krait 400. De kloksnelheid gaat daarom omhoog van 2,3 naar 2,5 GHz.

De grafische chip is geüpgraded van een Adreno 330 naar een Adreno 420. Deze zou 40 procent sneller moeten zijn. Dat moet de prestaties van video's en games verbeteren. Of de prestaties echt vooruitgaan is nog de vraag omdat de hogere ultra hd-resolutie die wordt ondersteund ook meer rekenkracht vraagt.