Samsung zou binnenkort zijn eerste smartphone met eigen besturingssysteem Tizen presenteren. De telefoon zou voor de Russische en Indiase markt zijn bedoeld.

Dat meldt Wall Street Journal op basis van bronnen die bekend zijn met de plannen.

Samsung zou de Tizen-telefoon presenteren tijdens een Unpacked-evenement in Moskou. Samsung houdt al enkele jaren dergelijke presentaties, waarbij nieuwe Galaxy S en Note-modellen groots worden onthuld.

Er gaan al langer geruchten over een Tizen-toestel van Samsung. Door naast alle hardware ook zelf het besturingssysteem van zijn telefoons te ontwikkelen, zou Samsung zich willen losweken van Google en beter met Apple willen concurreren. Momenteel is Samsung de grootste aanbieder van Android-apparaten.

Tizen

Het Unpacked-evenement voor de Tizen-telefoon zou rond dezelfde tijd gehouden worden als een conferentie voor Tizen-ontwikkelaars, die begin juni in San Francisco bij elkaar komen.

Samsung zou de ontwikkeling van Tizen bovendien hebben verbreed, zodat het systeem ook voor zijn tv's gebruikt kan worden. Een planning voor de uitrol van Tizen-tv's zou nog niet bestaan.

Woordvoerders van zowel Samsung als de Tizen weigeren commentaar tegenover de Wall Street Journal. Tizen is net als Android open-source, en wordt binnen de Linux Foundation ontwikkeld door onder meer Samsung en Intel.

Onlangs ging het gerucht nog dat Tizen zou wankelen. De interesse van zowel telecomaanbieders als ontwikkelaars zou afnemen, voornamelijk omdat het systeem nog niet volwassen genoeg zou zijn om te kunnen concurreren met systemen als Android en iOS.

'Ontwikkeling van Android-concurrent Tizen wankelt'