Google zou willen stoppen met de Nexus-smartphones en in de plaats daarvan een aantal high-end Android-toestellen willen uitbrengen.

Dat meldt The Information.

De plannen van Google vallen onder het 'Android Silver'-project. De Silver-toestellen zouden high-end toestellen moeten worden, ontwikkeld door andere fabrikanten, maar in samenwerking met Google. De Nexus-toestellen, waar een kale versie van Android op draait, zouden komen te vervallen.

Google gaat fabrikanten, zoals LG en Motorola, helpen met de ontwikkeling en de marketing van de toestellen. In ruil daarvoor wil Google meer controle uitoefenen over de software op de toestellen. Er zouden daardoor minder onnodige apps op toestellen komen te staan, terwijl Google ook wil zorgen voor snelle updates.

Nexus

Google wil op die manier ervoor zorgen dat de Android-ervaring consistent is, ongeacht welk Silver-toestel er gekocht wordt. Daarnaast zou Google de machtige positie van Samsung willen verstoren. De eerste Silver-toestellen komen naar verluidt uit in 2015.

Het is niet helemaal duidelijk of Google de midrange-markt volledig links laat liggen. Op dit moment is de Nexus 5, van LG, een goedkoop alternatief voor high-end telefoons zoals de Galaxy S5 of HTC One M8. De Silver-telefoons zouden echter een vergelijkbare prijs krijgen als andere high-end modellen.

Review: Nexus 5 combineert lage prijs met kwaliteit