Samsung verwacht voor de tweede keer op rij minder winst te boeken door de verzadigde smartphonemarkt waar bovendien meer concurrentie op is ontstaan.

In een vooruitblik op de kwartaalcijfers over de eerste drie maanden van 2014 stelt Samsung te rekenen op een operationele winst van 8,4 biljoen won (5,8 miljard euro).

Dat is 4,3 procent minder dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden en 1,1 procent meer dan in het vorige kwartaal.

Het zou voor het tweede kwartaal op rij zijn dat Samsung in vergelijking met een jaar eerder minder winst boekt. Voor die twee kwartalen boekte het Zuid-Koreaanse bedrijf bijna elk kwartaal een recordwinst.

De omzet stijgt nog wel licht van 52,87 biljoen won (36,5 miljard euro) vorig jaar naar 53 biljoen won (36,6 miljard euro) nu. Of de verwachtingen exact uitkomen wordt 25 april bekend bij de presentatie van de officiële cijfers.

Galaxy S5

Samsung maakt niet duidelijk hoe het met specifieke divisies gaat. De mobiele tak van het bedrijf is goed voor ongeveer twee derde van de winst. De verzadiging van de smartphonemarkt en de toenemende concurrentie drukken dan ook op de winst van Samsung als geheel.

Het bedrijf hoopt daar volgend kwartaal verandering in te brengen met de Galaxy S5. Het nieuwe vlaggenschip van Samsung gaat aanstaande vrijdag in de verkoop.

Hands-on: Waterdichte Galaxy S5 met vingerafdrukscanner

Bekijk de belangrijkste vernieuwingen in de Galaxy S5