Microsoft heeft woensdag Windows Phone 8.1 getoond, de langverwachte grote update van het eind 2012 uitgebrachte Windows Phone 8. Wat is er allemaal nieuw in Windows Phone 8.1?

1. Cortana

Cortana is de tegenhanger van Apples Siri en Google Now van Googles Android. Cortana werkt op Microsoft-zoekmachine Bing en vervangt de zoekfunctie op Windows Phone, waardoor Cortana met de zoek-knop onder het scherm van Windows Phone-toestellen bereikbaar is. De digitale assistente leert van de gebruiker en moet steeds persoonlijkere hulp aan de gebruiker bieden.

Gebruikers kunnen vragen stellen en commando's geven aan Cortana, zoals het vragen naar restaurants in de buurt of het plannen van een afspraak. Ook biedt Cortana de optie om vragen per persoon op te slaan, waardoor de betreffende persoon ook een notificatie krijgt. Ook kan Microsofts assistent tijdens telefoongesprekken advies geven, zoals herinneringen als de verjaardag van degene waarmee je belt.

Gebruikers kunnen via Cortana ook met apps van derden praten. Als voorbeeld nam Microsoft Netflix, gebruikers kunnen hun Windows Phone vragen een film of serie aan hun wachtrij toe te voegen.

Wanneer gebruikers vragen hoe het met een van hun vrienden gaat, kan Cortana op Facebook kijken en de laatste statusupdates van vrienden voorlezen. Op die manier leert Cortana de gebruiker en zijn vrienden beter kennen, voor steeds persoonlijker advies.

Cortana werkt in eerste instantie alleen in de VS. Later dit jaar volgen China en het Verenigd Koninkrijk, andere landen volgen in 2015. Welke landen dat zijn maakte Microsoft niet duidelijk, of Cortana snel Nederlands zal spreken weten we niet.

2. Interface

Windows Phone 8.1 heeft ook verschillende vernieuwingen van het uiterlijk gekregen. Zo wordt informatie op het vergrendelscherm nu schuin weergegeven en kunnen gebruikers zelf foto's en afbeeldingen als wallpaper instellen. Daarbij worden de tegels op het thuisscherm transparant en beweegt de afbeelding, om de indruk van diepte te wekken.

Daarnaast heeft Microsoft een nieuw sneltype-toetsenbord toegevoegd. Het Wordflow-toetsenbord is vergelijkbaar met Swype op Android-toestellen en laat gebruikers typen door zonder de duim of vinger op te tillen tussen letters te vegen. Met Wordflow zette Microsoft het Guinness wereldrecord voor mobiel sneltypen op zijn naam.

Verder is de camera-app van een nieuw design voorzien en is het voort fabrikanten mogelijk om softwarematige knoppen te tonen die fysieke knoppen kunnen vervangen. Android gebruikt dergelijke softwarematige knoppen al langer, in onder andere de Nexus 5 en HTC One (M8). Ook kunnen gebruikers voortaan met de zoekknop door apps en bestanden op het toestel zoeken.

3. Action Center

Het nieuwe Action Center (zie screenshot onder) is één van de meest gevraagde functies van de nieuwe Windows Phone-versie. In het Action Center staan notificaties verzameld en kunnen gebruikers snel functies als wifi en bluetooth bedienen. De nieuwe sectie wordt opgeroepen door van boven naar onderen te swipen, op eenzelfde manier waarop Android het noficiatiecentrum toont. Aan de bovenzijde bevinden zich de knoppen voor snelle instellingen, daaronder worden de noficiaties getoond.

4. Hardware

De nieuwe Windows Phone-versie biedt ook ondersteuning voor nieuwe hardware, zoals de goedkope Snapdragon 200 en 400-chip van Qualcomm. Hierdoor kunnen fabrikanten eveneens goedkopere toestellen op de markt gaan brengen. Ook ondersteunt Windows Phone 8.1 dualsim, waardoor gebruikers van twee simkaarten gebruik kunnen maken. Dit is een belangrijke functie binnen opkomende markten zoals India en China. Mogelijk wil Microsoft zich met Windows Phone 8.1 ook op deze markten richten.

Het wordt tevens mogelijk om in de nieuwe Windows Phone-versie apps naar de microSD-kaart te verplaatsen. Voorheen werd alleen media op de microSD-kaart opgeslagen, nu kunnen apps ook de ruimte innemen. Dit lijkt ook een strategische zet van Microsoft te zijn, want door de functie kunnen toestellen met minder interne opslagruimte - dat met een microSD-kaart van de gebruiker kan worden uitgebreid - op de markt worden gebracht. Deze toestellen zijn veelal goedkoop.

5. Podcast-app

Een opmerkelijke toevoeging is de Podcast-app van Microsoft. Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen die via het internet beschikbaar zijn. De Podcast-app van Windows Phone 8.1 laat gebruikers naar podcasts luisteren, hun favoriete podcasts verzamelen en offline opslaan om de podcast ook zonder werkende internetconnectie te beluisteren.

Skype is voortaan beschikbaar in de telefoon-app van Windows Phone 8.1, waardoor gebruikers direct ook een videogesprek met Skype kunnen starten als zij iemand bellen. Als laatste is Internet Explorer geüpdatet naar versie 11 waardoor tabbladen tussen apparaten worden gesynchroniseerd en krijgt de kalender-app meer het design van Outlook op de pc.

Wanneer?

Alle Windows Phone 8-toestellen krijgen deze zomer de gratis update naar Windows Phone 8.1. De nieuwe toestellen Lumia 930 en 630 draaien reeds op de laatste Windows Phone-versie.

Nokia presenteert high-end Lumia 930