Apple en Samsung zijn opnieuw verwikkeld in een grote patentzaak. Waar gaat het over en wat kunnen de gevolgen zijn? NUtech geeft antwoord op de vijf belangrijkste vragen.

Wat is er aan de hand?

Maandag 31 maart begint de tweede grote Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung. De bedrijven hebben elkaar wederom aangeklaagd voor patentschending. 

Volgens Apple hebben de Galaxy-smartphones van Samsung software-elementen van de iPhone gejat, terwijl Samsung juist beweert dat Apple zijn technologie heeft gekopieerd.

De twee partijen staan tegenover elkaar in de rechtbank van San José, Californië. Rechter is Lucy Koh, die zitting houdt tijdens veel rechtszaken tussen techgiganten. Zij hoorde ook de eerdere rechtszaak tussen Apple en Samsung. 

Verwacht wordt dat de zaak ongeveer een maand zal duren. Daarna moeten de tien juryleden tot een oordeel komen.

Wat ging er aan vooraf?

In 2012 stonden Apple en Samsung in dezelfde rechtbank al tegenover elkaar. Het ging toen om andere patenten die zouden zijn geschonden door oudere smartphones, maar de strekking van de zaak was ongeveer hetzelfde: beide bedrijven beschuldigden elkaar van patentschending.

In augustus 2012 oordeelde de jury dat Samsung wel enkele patenten van Apple had geschonden, maar dat het tegenovergestelde niet het geval was. Onder meer de manier van inzoomen op Samsung-telefoons en het uiterlijk van de app-icoontjes zouden zijn afgeleid van Apples voorbeeld.

De jury besloot dat Samsung een schadevergoeding van 1,05 miljard dollar moest betalen aan Apple. Later oordeelde Koh dat er rekenfouten waren gemaakt, waarna de zaak deels opnieuw moest. De uiteindelijke boete kwam uit op 890 miljoen dollar.

Voor het begin van de tweede zaak overlegden Apple en Samsung over het staken van alle patentzaken. Apple-ceo Tim Cook en JK Shin, hoofd van de mobiele afdeling van Samsung, ontmoetten elkaar en probeerden tot een oplossing te komen. In februari meldden zij aan de rechtbank dat dit niet is gelukt.

Welke patenten worden betwist?

Beide partijen wilden grote hoeveelheden patenten aandragen om te bewijzen dat hun concurrent technologie heeft gekopieerd. Koh stak daar echter een stokje voor en beperkte het aantal patentclaims aan beide kanten tot vijf. Apple en Samsung kozen dus beiden vijf patenten uit, maar Samsung trok enkele weken voor het begin van de zaak drie claims weer in. Het bedrijf heeft dus nog twee patentclaims over.

De patenten van Apple:

'Quick links' - Patentnummer 5,946,6477

Dit patent maakt het mogelijk een link te creëren als een bepaalde soort informatie wordt getoond. Een voorbeeld is een telefoonnummer dat in een sms'je wordt genoemd - deze wordt als link getoond. Wie erop klikt, krijgt de optie om het nummer te bellen.

'Unified search' - Patentnummer 6,847,959

Dit patent omschrijft een manier om in één keer door meerdere soorten informatie te zoeken. Op iPhones en iPads kan op het thuisscherm naar beneden worden gesleept, waarna een zoekvenster verschijnt dat onder meer documenten, apps en e-mails doorzoekt.

'Background sync' - Patentnummer 7,761,414

Dit patent beschrijft hoe apps in de achtergrond informatie kunnen synchroniseren, terwijl ze worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld in de kalender-app een afspraak maakt, kunnen tegelijkertijd wijzigingen worden toegepast die je op een ander apparaat hebt gemaakt.

'Slide to unlock' - Patentnummer 8,046,721

Dit patent zal alle iPhone-gebruikers bekend zijn. Al vanaf de eerste versie van de iPhone is het mogelijk om het apparaat te ontgrendelen met een schuifbeweging. 

'Auto complete' - Patentnummer 8,074,172

Dit patent omschrijft een manier om woordsuggesties te doen terwijl de gebruiker typt. Wie bijvoorbeeld 'lampenk' schrijft, krijgt de suggestie 'lampenkap' te zien en kan zo zijn typsnelheid verhogen.

Tijdens een kort geding besloot rechter Koh al dat Samsung dit patent zeker heeft geschonden. Het patent hoeft dus niet meer inhoudelijk te worden behandeld tijdens de zaak.

De patenten van Samsung

'Media-organisatie' - Patentnummer 6,226,449

Dit patent, dat Samsung kocht van het Japanse bedrijf Hitachi, omschrijft hoe foto's en video's kunnen worden geordend in collecties, zoals in een galerij-app.

'Video-transmissie' - Patentnummer 5,579,239

Dit patent maakt het mogelijk om video te comprimeren zodat het ook bij een lage internetsnelheid - bijvoorbeeld over mobiele netwerken - nog kan worden verstuurd. Dat maakt videobellen makkelijker. Het patent werd aangevraagd door een groep Amerikaanse uitvinders en is later verkocht aan Samsung.

Wat kunnen de gevolgen zijn?

Apple wil 40 dollar schadevergoeding per toestel waarin zijn patenten zouden zijn misbruikt. De totale schadevergoeding zou dan neerkomen op zo'n 2 miljard dollar. Dat bedrag ligt per toestel veel hoger dan bij eerdere patentzaken is uitgeloofd, dus zelfs als Apple gelijk krijgt valt nog te bezien of de jury zo'n hoge schadevergoeding zal toekennen. 

Patentexpert Florian Müller heeft het door Apple genoemde bedrag bestempeld als "bizar". Hij wijst op een transcript van een voorafgaande hoorzitting, waar Apple zich zegt te baseren op gangbare licentieovereenkomsten. Het bedrijf wil echter niet dat de jury deze onder ogen krijgt, wat volgens Samsung reden is om te geloven dat het bedrag van 40 dollar per toestel niet realistisch is.

Hoeveel geld Samsung wil voor Apples vermeende patentschending is niet bekend.

De zaak kan niet direct leiden tot een verkoop- of importverbod op de toestellen van Apple of Samsung. Voor een importverbod moeten bedrijven in de VS naar de Internationale Handelscommissie (ITC), die eerder al een importverbod op oudere toestellen van zowel van Apple als Samsung instelde. In het geval van de Apple-toestellen voorkwam president Obama met zijn veto het importverbod, maar het verbod op onder meer de Galaxy S 4G en eerste Galaxy Tab van Samsung bleef in stand.

Speelt Google een rol in deze zaak?

Apple beweert al lange tijd dat Android, het besturingssysteem van onder meer Samsungs telefoons, de software van de eerste iPhone zou hebben gekopieerd. "Ik ga Android vernietigen, omdat het een gestolen product is", zei wijlen Apple-ceo Steve Jobs tegen zijn biograaf Walter Isaacson.

Omdat Google zelf geen smartphones maakt, kan het bedrijf echter niet worden aangeklaagd voor patentschending; het brengt immers geen producten op de markt die inbreuk maken op Apple-patenten.

Toch kan de zaak repercussies hebben voor Google en Android als geheel. Als wordt besloten dat basisfuncties van Android inbreuk maken op Apple-patenten, dan kunnen ook andere fabrikanten van Android-telefoons doelwit worden van patentclaims door Apple. In nieuwe versies van Android zal Google de functies dan bovendien moeten schrappen, tenzij een licentie op de Apple-patenten kan worden gesloten.