Het gebruik van een universele telefoonoplader wordt wettelijk verplicht in de Europese Unie. Apple zal daarom dezelfde opladers moeten gebruiken als andere telefoonmerken.

Het Europees Parlement stemde donderdagmiddag voor een aanpassing van een richtlijn rond het gebruik van radio-apparatuur.

Daarin wordt het leveren van een standaardoplader verplicht voor alle fabrikanten van mobiele telefoons die hun producten in Europa verkopen. 

De meeste telefoons worden al voorzien van een micro-usb-oplader. Zeven jaar geleden sloten verschillende fabrikanten op initiatief van de Europese Unie een overeenkomst waarin het gebruik van die standaard werd vastgesteld. Dat was echter een vrijwillige samenwerking, waaraan niet alle fabrikanten meewerkten.

Milieu

De Raad van Ministers sloot al een overeenkomst met de Europese parlementscommissie die het voorstel introduceerde. Dat betekent dat er niet meer over het voorstel hoeft te worden onderhandeld met de Europese lidstaten.

Wel moet de Europese Commissie nog beslissen over de technische uitwerking van de wet. De richtlijn schrijft niet voor welke technische standaard bedrijven moeten gebruiken. Eurocommissaris Antonio Tajani (Industrie) noemt de universele oplader "goed nieuws voor onze burgers en voor het milieu".

De Commissie berekende eerder dat elk jaar 50.000 ton aan opladers wordt weggegooid.

Begin 2016

Europese landen krijgen achttien maanden de tijd om de Europese regels in hun wet op te nemen, waarna telefoonfabrikanten binnen een jaar aan de regels moeten voldoen. Mogelijk wordt de standaard echter al sneller ingevoerd.

Europarlementariër Toine Manders zegt tegenover NU.nl dat "begin 2016" alle verkrijgbare smartphones met een standaardoplader zullen werken. Volgens hem zullen er ook standaarden worden ontwikkeld voor tablets en laptops.

Apple kan niet om de wet heen door een omzetstuk mee te leveren die in de nu gebruikte Lightning-oplader past, zegt Manders. "Dat is niet de bedoeling."