Microsoft rekent sommige fabrikanten geen licentiekosten voor het gebruik van Windows Phone. Net als Android mag het besturingssysteem gratis worden gebruikt.

Dat schrijft the Times of India op basis van twee bronnen bij fabrikanten.

In februari maakte Microsoft bekend dat meer fabrikanten Windows Phones gaan maken. Onder meer Lava en Karbonn gaan smartphones uitrusten met het besturingssysteem.

Ten minste twee Indiase fabrikanten, het is onduidelijk of het om Lava en Karbonn gaat, hebben Windows Phone gratis gekregen van Microsoft. Bij andere fabrikanten rekent Microsoft licentiekosten per verkocht toestel.

Experiment

Volgens de bronnen liepen de onderhandelingen over het gebruik van Windows Phone stuk tot Microsoft de software gratis beschikbaar maakte. Google doet dat al sinds het begin met Android. Een van de bronnen bij een Indiase fabrikant stelt dat het om een experiment gaat. De kans is dus aanwezig dat binnenkort meer fabrikanten gratis Windows Phone mogen gebruiken.

Windows Phone heeft zo'n 3 procent wereldwijd marktaandeel op de smartphonemarkt. Android heeft ruim 78 procent in handen en iOS is goed voor 17,6 procent.

Momenteel is Nokia nog goed voor het overgrote deel van de Windows Phone-toestellen. Microsoft neemt Nokia binnenkort over en wil andere fabrikanten stimuleren ook Windows Phones te maken. Zelfs onder de exclusieve samenwerking die Nokia en Microsoft eerder hadden, moest Nokia overigens betalen voor Windows Phone.

Review: Betaalbare Lumia 520 en 720 schot in de roos (4 sterren)

Review: Degelijke Lumia 1320-phablet met matige camera (3,5 ster)

Review: Lumia 1520 is prima eerste Windows Phone-phablet (4 sterren)