Het anonieme en beveiligde netwerk Tor komt met software voor Android-telefoons. Gebruikers kunnen daardoor bijvoorbeeld anoniem browsen en berichten versturen.

Dat laat de organisatie weten aan The Daily Dot.

Tor is een afkorting voor The Onion Router en het netwerk herleidt verkeer door diverse servers. Op die manier is het vrijwel onmogelijk de bron van het verkeer te achterhalen.

Het bedrijf wil het anonieme netwerk nu ook eenvoudig naar smartphones brengen. Het gebruik van de Tor-software maakt het mogelijk een beveiligde browser te gebruiken en er worden diverse versleutelprogramma's meegeleverd voor uitgaand internetverkeer.

Obstakels

Er zijn echter nog een aantal obstakels. De software wordt namelijk voor pc's geleverd op een usb-stick en dat zou bij smartphone op een soortgelijke manier gaan. De meeste smartphones kunnen echter geen programma's draaien vanaf een stick of sd-kaart.

Bovendien vereist Tor dat er een kale versie van Android op de telefoon staat. Met iPhones zal het helemaal niet werken. Voorlopig moeten gebruikers hun telefoons dus rooten, een proces waardoor de gebruiker totale controle krijgt over de smartphone. Dat kan via een pc.

Tor maakt in de nieuwe software gebruik van The Amnesic Incognito Live System (TAILS). Dat systeem haalt alle uitgaande verbindingen verplicht door het versleutelde Tor-netwerk en blokkeert alle niet-anonieme verbindingen.

Blackphone

Het bedrijf benadrukt dat de Tor-software voor smartphones heel anders is dan de onlangs aangekondigde Blackphone waarbij belverkeer en sms'jes ook worden versleuteld en per app geregeld kan worden welke apps waar toegang tot krijgen.

"Blackphone is aan je identiteit gekoppeld via een simkaart en een abonnement op de diensten van Silent Circle", aldus Nathan Freitas, leider van het project bij Tor. De nieuwe smartphonesoftware laat nadat de usb-stick is verwijderd geen enkel spoor achter.

Het nieuwe project is iets anders dan Orbot, een Android-applicatie die sommige functionaliteiten van het Tor-netwerk naar telefoons brengt. Wanneer Tor met de smartphonesoftware komt, is niet bekend.

Hands-on: Eenvoudig goede beveiliging met Blackphone

Bekijk een smartphone die informatie vernietigt als iemand hem openmaakt