Google wil de beveiliging van Android opschroeven en gaat apps ook na de installatie in de gaten houden.

Dat meldt Adrian Ludwig, beveiligingsexpert bij het Android-team van Google, tegenover Computerworld.

Google controleert standaard Android-apps tijdens de installatie, ook als de app niet via Google Play wordt geïnstalleerd. Android verifieert de app en bekijkt of het bestand malware of andere potentiële risico's voor de gebruiker met zich meebrengt.

De internetgigant wil de beveiliging van Android verder opschroeven door apps ook na de installatie te blijven controleren. "Als een app na de installatie andere software installeert, willen wij dit aan de gebruiker melden", aldus Ludwig.

Play Services

De nieuwe functie, die beschikbaar komt voor gebruikers van Android 2.3 (Gingerbread) en hoger, gaat deel uitmaken van Googles Android-beveiligingsdiensten. De functie wordt de komende weken middels een update van Play Services naar Android-apparaten uitgerold.

Het checken van geïnstalleerde apps wordt op de achtergrond uitgevoerd, waardoor de gebruiker volgens Google geen last van de nieuwe functie ondervindt.

"We willen ervoor zorgen dat er geen zwakke plek is binnen ons platform, zodat gebruikers beschermd blijven", aldus Ludwig. 

Mobiele virusscanner voor je smartphone: is het nodig?

Malware in Android: zo makkelijk is het