Project Ara, de modulaire smartphone van Google, komt uit in het eerste kwartaal van 2015.

Dat laat de projectleider Paul Eremenko weten in een interview met Time.

Project Ara is al aardig op weg, de verwachting is zelfs dat het eerste prototype binnen enkele weken klaar is. Mogelijk wordt het prototype in april getoond, als Google de eerste conferentie houdt waar ontwikkelaars kennis kunnen maken met de modulaire telefoon.

Daarnaast maakte Eremenko bekend dat de basis van de telefoon 50 dollar moet gaan kosten. De basis is een zogenaamde 'Grayphone', bestaande uit een behuizing, een scherm en een wifi-chip. De telefoon is als kale versie nog niet bruikbaar.

De Grayphone moet uitgebreid worden met onder meer een processor, opslaggeheugen, een camera en mogelijk ook een modem, om 3G- of 4G-signalen te ontvangen. Het is de bedoeling dat er verschillende modules beschikbaar komen, die door de tijd heen geüpgraded kunnen worden.

Project Ara

Project Ara is afkomstig van Motorola, dat recentelijk door het Chinese Lenovo is overgenomen. Het team rondom de modulaire smartphone blijft echter onderdeel van Google.

Project Ara is gebaseerd op het Phonebloks-concept van Nederlander Dave Hakkens. De modulaire smartphone gebruikt een 'endoskelet', een centrale structuur waar verschillende modules aan vast kunnen worden gemaakt.

Zo kunnen stuk voor stuk elementen als een processor, display, batterij of toetsenbord aan het toestel worden toegevoegd. Individueel kunnen die ook weer worden vervangen, waardoor de gebruiker zelf de keuze krijgt wat belangrijk is voor zijn of haar mobiele apparaat.

Bekijk het originele Phonebloks-concept