De Galaxy S5 van Samsung is waarschijnlijk het belangrijkste toestel voor het bedrijf van dit jaar. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen?

De Galaxy S5 ligt vanaf april in de winkels voor 699 euro in de kleuren zwart, wit, blauw en een kleur die tussen lichtbruin en goud in zit.

Lees onze hands-on en bekijk de video van de Galaxy S5

1.) Vingerafdrukscanner

Samsung heeft, net als Apple bij de iPhone 5S en HTC bij de One Max, een vingerafdrukscanner in de Gaalxy S5 verwerkt. De scanner zit in de thuisknop verwerkt en de gebruiker moet zijn vinger over de knop slepen. Het is dus een andere technologie dan bij Apple waar de vinger op de sensor gedrukt moet worden.

Samsung laat ontwikkelaars van apps de vingerafdrukscanner ook gebruiken zodat zij bijvoorbeeld applicaties kunnen beveiligen met een vingerafdruk. Zelf laat het bedrijf de gebruikers de S5 ontgrendelen met hun vinger, maar ook foto’s en bestanden kunnen extra worden beveiligd.

2.) Hartslagmeter

Uniek aan de S5 is dat er een hartslagmeter in de telefoon zit. Zo'n meter is niet gek in smartwatches en slimme armbanden of sportaccessoires, maar wel bijzonder voor in een smartphone. Gebruikers van de S5 kunnen hun vinger op de flitser onder de camera aan de achterkant plaatsen en zo hun hartslag meten.

3.) Waterdicht

Vorig jaar bracht Samsung nog naast de normale S4 een S4 Active uit die steviger was en water- en stofdicht. Dit jaar is het normale toestel al bestand tegen water en stof. Dat betekent wel dat er voor de poorten klepjes zitten. Daardoor heeft de S5 het keurmerk IP67 met de hoogste klassering (6) voor stofbestendigheid en de op één na hoogste (7) voor waterbestendigheid. De S5 kan tot maximaal 1 meter diepte in het water worden gehouden voor beperkte tijd.

4.) Software

Het ontwerp van de software op Samsung is bij de S5 fors aangepast. Het bedrijf gebruikt Android 4.4 en de eigen softwarelaag Touchwiz. Het ontwerp is veel platter geworden en icoontjes zijn simpeler met minder verschillende kleuren en vormen. Vooral het noficicatiecentrum en de menu’s zijn op de schop gegaan.

5.) Camera

De camera in de Galaxy S5 beschikt over 16 in plaats van 13 megapixels, maar ook belooft Samsung de snelste autofocus in een smartphone. De S5 moet in 0,3 seconde scherpstellen. Dat kan onder meer door zogeheten phase detection dat al langer wordt gebruikt in spiegelreflexcamera’s.

Smartphones gebruiken contrastdetectie waarbij het verschil in contrast in verschillende metingen wordt vastgesteld waarna de camera scherp kan stellen. Phase detection maakt gebruikt van twee sensoren. De camera vergelijkt de twee beelden met elkaar en als die niet hetzelfde zijn is het niet scherp. Deze technologie moet beter en sneller werken.

Daarnaast kan in hdr video worden opgenomen. Zowel donkere als lichte gedeelten worden bij hdr gedetailleerder weergegeven. Ook is het mogelijk om in ultra hd (3840 x 2160 pixels) video's op te nemen. Tot slot is de interface licht aangepast en zijn er enkele nieuwe bewerkingen nodig waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is een achtergrond onscherp te maken.