Microsoft blijft de merknaam 'Lumia' na de overname van Nokia sowieso gebruiken. Wat er met de merknaam 'Nokia' gebeurt is een stuk minder zeker.

Na de overname van de telecom-tak van Nokia heeft Microsoft een licentie van tien jaar op de merknaam 'Lumia', bevestigt Windows Phone-hoofd Greg Sullivan tegenover Cnet.

Wat er met de bijna honderdvijftig jaar oude bedrijfsnaam Nokia gebeurt wil Sullivan niet zeggen. Het was al bekend dat de netwerktak van Nokia zijn naam zou houden.

Of Microsoft zijn smartphones na de overname nog onder Nokia-merkt zal uitbrengen, maakt het bedrijf pas bekend als die overname uiterlijk dit kwartaal wordt afgerond. De overname is al door zowel de Amerikaanse overheid als de Europese Commissie goedgekeurd.

Concurrenten

Sullivan denkt niet dat de overname van Nokia door Microsoft een bedreiging vormt voor andere Windows Phone-makers als LG, Lenovo, HTC, Huawei en Samsung.

"Integendeel", zegt Sullivan. Fabrikanten krijgen volgens hem snel meer flexibiliteit, bijvoorbeeld in de vorm van contextgevoelige hardwareknoppen op het toestel.

Op de Interbrand-lijst van meest waardevolle internationale merken daalde Nokia van plek 19 in 2012 naar plek 57 in 2013. Die lijst wordt aangevoerd door Apple en Google, Microsoft staat op de vijfde plaats.

Vijf vragen over de overname van Nokia door Microsoft

Interview: oud-Nokia-ceo Stephen Elop over zijn toekomst bij Microsoft