HTC richt zich vanaf dit jaar ook meer op het middensegment door het ontwerp en gevoel van de high-end HTC One naar middenklassetoestellen te brengen.

De Taiwanese fabrikant presenteert maandag de Desire 816 die er grotendeels uitziet zoals de HTC One.

Opvallend is dat HTC de Ultrapixel-camera uit de One in het Desire-model heeft geschrapt. De Ultrapixel-camera heeft grotere pixels die meer licht vangen, maar het gaat wel slechts om 4,3 megapixels. De Desire-telefoon heeft een 13 megapixel-camera aan de achterkant en een 5 megapixel-variant aan de voorkant. Meer dan bij veel andere telefoons.

De speakers nemen de Boomsound-technologie van de One over en de Desire 816 draait op een onbekende Snapdragon-processor van Qualcomm. Het zal waarschijnlijk niet om de Snapdragon 800, het high-end model, gaan.

De HTC Desire 816 is vanaf mei in Nederland verkrijgbaar. De adviesprijs bedraagt 399 euro.

HTC introduceert ook de goedkopere Desire 610, een toestel met een 4,7 inch-scherm, 1,2GHz quadcore-processor, 8 megapixel-camera en 4g-ondersteuning. De smartphone krijgt een prijskaartje van 299 euro en is eveneens verkrijgbaar vanaf mei.

"We zijn blij dat we de ervaring van de One naar middenklassetelefoons kunnen brengen", aldus oprichter en bestuursvoorzitter Cher Wang.

Nieuwe HTC One

HTC bevestigt tijdens de bijeenkomst dat op 25 maart de opvolger van de HTC One wordt gelanceerd. Van dit toestel lekten al veel specs en foto's uit. 

De One-lijn is volgens HTC de populairste smartphonelijn van het bedrijf tot nu toe. Naast de normale One vallen ook de One Mini en One Max in deze serie. Volgens Peter Chou, ceo van het bedrijf, zal HTC zich dit jaar nog meer inzetten op ontwerp en focussen op de 'premium ervaring'.

Power to give-app

Het bedrijf lanceert ook een nieuwe app met de naam Power to give. Met de applicatie kunnen gebruikers van HTC-smartphones hun rekenkracht delen met wetenschappers en onderzoekers. De gecombineerde rekenkracht zou groter zijn dan die van een supercomputer. Op die manier kunnen onderzoeken gedaan worden naar onder meer kanker en aids. Ook de zoektocht naar buitenaards leven zou moeten versneller.

Bekijk details en gelekte foto's van de nieuwe HTC One

Review: HTC One beste smartphone van het moment