Het bedrijf Silent Circle heeft de Blackphone officieel aangekondigd tijdens Mobile World Congress

De Blackphone is ontworpen als een veilige telefoon, die de privacy van de gebruiker centraal stelt.

Het toestel ziet er redelijk onopvallend uit en beschikt over degelijke specificaties, zoals een 4,7 inch-scherm, met een nog onbekende resolutie. Er zit een quadcore-processor in met een kloksnelheid van ten minste 2GHz, 2GB werkgeheugen, 16GB opslaggeheugen en een 8 megapixel-camera.

Op het toestel draait PrivatOS, een aangepaste versie van Android. Met de aangepaste versie is het mogelijk om normale Android-apps te draaien, maar de gebruiker kan zelf bepalen welke toegang de apps krijgen. Normaliter eist een app toegang, die niet geweigerd kan worden.

Daarnaast schakelt de telefoon wifi automatisch uit als iemand het vertrouwde thuis- of kantoornetwerk verlaat. Op die manier is het niet mogelijk voor bedrijven om gebruik te maken van wifi-tracking. Wifi-tracking kwam onlangs nog in het nieuws, omdat winkels het steeds meer gaan inzetten om klanten te volgen.

Apps

Op de Blackphone staan standaard enkele apps van Silent Circle, zoals Silent Phone en Silent Text, waarmee versleutelde voip-telefoontjes en berichtjes uitgewisseld kunnen worden. Silent Contacts vervangt de standaard contactenlijst van Android en schermt je contactenlijst af voor andere apps.

De Silent Circle-apps kunnen al gedownload worden voor iOS en Android, waar per maand voor betaald moet worden. De Blackphone wordt geleverd met een tweejarig-abonnement op alle drie de apps. 

Daarnaast zitten er drie jaarabonnementen bij de Blackphone, die uitgedeeld kunnen worden. De apps werken namelijk alleen als beide personen deze op een telefoon hebben staan.

Behalve de apps van Silent Circle, zitten er ook andere beveiligde apps op de telefoon, zoals SpiderOak, waarmee de gebruiker 5GB aan versleutelde online-opslag krijgt. Daarnaast draait er Disconnect op de telefoon, die zoekopdracht anonimiseert door ze via een vpn te versturen.

NSA-proof

NSA-proof durft Silent Circle de telefoon overigens niet te noemen, want alles kan gehackt worden. De gebruiker heeft echter wel veel meer controle over zijn eigen privacy.

De Blackphone gaat 629 dollar kosten en dat is inclusief de abonnementen voor de apps die er op de telefoon staan geïnstalleerd. De verwachting is dat de eerste exemplaren nog in 2014 geleverd gaan worden.

KPN heeft als eerste provider aangegeven de telefoon te willen verkopen en gaat het voor bestaande KPN-klanten ook mogelijk maken om een abonnement te nemen op de apps van Silent Circle.

Vier manieren om je wachtwoorden veilig op te slaan