Sony heeft maandag een nieuwe high-end en een middenklasse smartphone onthuld.

Dat deed het Japanse bedrijf op een persconferentie tijdens Mobile World Congress in Barcelona.

Xperia Z2

De Xperia Z2 is de opvolger van de Z1 en heeft een groter scherm, betere speakers en een nieuwe processor. Het ontwerp houdt Sony grotendeels hetzelfde met de glazen panelen aan de voor- en achterkant onderbroken door een aluminium strip die uit één stuk is gemaakt. 

De telefoon is maar net iets groter dan de Z1 terwijl het scherm 0,2 inch in formaat is toegenomen. De randen rond het scherm zijn dus iets dunner. Ook is de dikte van de telefoon zelf verminderd. De Z2 is 8,2 millimeter dik.

De behuizing heeft verder een fysieke cameratoets om ook onder water eenvoudig foto’s te kunnen maken. De Z2 is net als de andere recente Xperia’s namelijk stof- en waterdicht.

De camera beschikt over 20,7 megapixels, net als de Z1. Sony gebruikt een 1/2.3 Exmor RS CMOS-sensor (gelijk aan die in de Z1) en als toevoeging is het nu mogelijk om video’s in een ultra hd-resolutie (3840 x 2160 pixels) op te nemen.

Het Japanse bedrijf belooft ook betere geluidskwaliteit door nieuwe speakers. Bovendien wordt er een headset geleverd met digitale noise cancellation waarbij 98 procent van het omgevingsgeluid zou moeten worden onderdrukt.

Verder richt Sony zich zoals altijd op content met diverse apps zoals de Walkman-app met een muziekcatalogus, de Playstation-app met games en de Whats New-app met de nieuwste films, games, en muziek.

Sony gebruikt een nieuwe Snapdragon 801-processor van Qualcomm. Het quad core-model is geklokt op 2,3 GHz. Over deze chip is nog weinig bekend. Het is de opvolger van de populaire Snapdragon 800-processor die in veel toestellen van Sony, Samsung en LG verwerkt is. De prestaties van het vorige model waren uitstekend.

De accu van de Z2 beschikt over 3200 mAh, tegenover 3000 mAh in de Z1. Het beeldscherm is echter wel iets groter (5,2 inch in plaats van 5 inch). De telefoon is vanaf april verkrijgbaar voor een nog onbekend prijs.

Xperia M2

De Xperia M2 is het goedkopere broertje van de Z2. Hoewel een prijs nog onbekend is, geven de specs al een duidelijk verschil tussen de high-end Z2 en de middenklasse M2 aan.

De M2 beschikt over een 8 megapixel-camera met iets minder goede sensor. Het ontwerp is wel nagenoeg gelijk. Het scherm  van 4,8 inch beschikt alleen slechts over een quarter-hd (qhd) resolutie van 960 x 540 pixels. Dat komt uit op 229 pixels per inch, een stuk lager dan bij veel andere telefoons zoals de S4 Mini en HTC One Mini.

De M2 zal beschikken over een Snapdragon 400-processor. Het gaat om een quad core-mdoel van 1,2 GHz. Daarnaast zit er in het toestel een 2300 mAh-accu en zal de M2 tevens vanaf april te koop zijn.