Sony heeft tijdens Mobile World Congress de dunste en lichtste tablet van het moment laten zien.

De Xperia Z2 Tablet volgt de Tablet Z op en is slechts 6,4 millimeter dik. Zijn voorganger was nog 6,9 millimeter dik. De iPad Air en Galaxy Note 10.1 zijn nog een stukje dikker.

Ook het gewicht van 426 gram (439 gram voor de 4G-versie) is opvallend laag. De Note 10.1 weegt bijvoorbeeld 540 gram en de iPad Air 469 gram.

Het scherm van de Z2 Tablet is 10,1 inch en Sony belooft verbeteringen aan de kleurweergave en helderheid. Sinds het uitkomen van de Tablet Z heeft het bedrijf al stappen gezet in de smartphoneschermen. De randen rond het scherm zijn niet verkleind. De tablet is qua formaat dus gelijk aan de Tablet Z.

Er zitten wel nieuwe speakers in de tablet die de geluidskwaliteit moeten verbeteren en Sony levert een headset mee die via noise cancelling zo’n 98 procent van het omgevingsgeluid moet onderdrukken.

Snel opladen

Net als de eveneens maandag getoonde Xperia Z1 beschikt de nieuwe Xperia-tablet over de nieuwste Snapdragon 801-processor van Qualcomm waarover nog vrij weinig bekend is. Het gaat om een quad core-model van 2,3 GHz.

Sony rust de Z2 Tablet verder uit met een waterdichte behuizing en  de Quick Charge 2.0-technologie waardoor de tablet minder lang nodig heeft om op te laden. In theorie zou de tablet 75 procent sneller opladen dan apparaten zonder deze technologie.

De Sony-tablet heeft daarvoor wel een speciale oplader nodig en kan dus niet snel worden opgeladen met andere micro usb-laders. De accu zelf beschikt over 6000 mAh, vergelijkbaar met de Xperia Tablet Z. Wel zou de chip iets energiezuiniger kunnen zijn. Sony belooft een accuduur van tien uur, maar onder welke omstandigheden is onbekend.

Camera en zakelijk

De tablet wordt uitgerust met een 8,1 megapixel-camera aan de achterkant en een 2,2 megapixel-variant aan de voorzijde.

Tot slot zou de tablet ook geschikt moeten zijn voor zakelijke klanten met onder meer een los verkrijgbaar toetsenbord en speciale Cover Stand van Sony. De Xperia Z2 Tablet beschikt bovendien over OfficeSuite Pro 7 waarmee Office-bestanden gelezen, bewerkt en gedeeld kunnen worden.

De 16 GB-versie van de Z2 kost, 500 euro, de 32 GB-versie 550 euro. Een Z2 met 4G kost 630 euro. De 3G-versies zijn vanaf eind maart in Nederland te koop.

Bekijk al het nieuws van Mobile World Congress in ons dossier