Samsung heeft twee nieuwe smartwatches onthuld: de Gear 2 en de Gear 2 Neo.

De opvolgers van de Galaxy Gear draaien, in tegenstelling tot de meeste gadgets van Samsung, niet op Android maar op concurrent Tizen. Het is het eerste product dat draait op het nieuwe besturingssysteem.

De smartwatches lijken wat uiterlijk betreft nog sterk op hun voorganger. Nieuw is dat de horloges beschikken over een hartslagmeter en een stand-alone muziekspeler, waardoor een smartphone dus niet meer nodig is om muziek te luisteren.

Via een Bluetooth-verbinding kunnen draadloze koptelefoontjes worden verbonden. Door de aanwezigheid van een infraroodsensor is het mogelijk om de Gear 2 en Gear 2 Neo als afstandsbediening te gebruiken.

Camera

Het grootste verschil tussen de twee versies van de Gear 2 is dat de Neo niet over een camera beschikt. Over een prijs is nog niets bekend, maar de Neo zal hierdoor waarschijnlijk iets goedkoper uitkomen. Ook is de Neo lichter.

De horloges beschikken verder allebei over een 1,63 inch-touchscreen met een resolutie van 320 bij 320 pixels, 512MB aan werkgeheugen, 4GB aan opslaggeheugen en een 1GHz dualcore-processor.

De Gear 2 en de Gear 2 Neo zullen vanaf April op de markt verschijnen, en werken volgens het bedrijf in combinatie met "tientallen Samsung Galaxy-telefoons".

Tizen

Tizen is al enkele jaren in ontwikkeling door hoofdzakelijk Samsung en chipmaker Intel. Het besturingssysteem moet gaan werken op telefoons, tablets, camera's, tv's en apparaten als koelkasten. De introductie van de eerste Tizen-telefoon is al meerdere keren uitgesteld.

Volgens eerdere berichten zou Samsung problemen ondervinden met de ontwikkeling van Tizen. Partners zouden zich terugtrekken en app-ontwikkelaars zouden maar weinig interesse tonen in het besturingssysteem. Tot dusver zouden er slechts zesduizend apps ontwikkeld zijn waarvan het merendeel vooral kleinere onbekende apps zijn.

NUtech is de komende dagen aanwezig op het Mobile World Congress, waar Samsung mogelijk met nog meer Tizen-producten komt.

Bekijk de belangrijkste verwachtingen voor het Mobile World Congress

Lees de review van de voorganger van de Gear 2, de Galaxy Gear