Het Amerikaanse ministerie van Justitie stopt zijn onderzoek naar het vermeende patentmisbruik van Samsung.

Dat meldt persbureau Reuters. Het besluit komt nadat president Obama vorig jaar een veto uitsprak over het dreigende verbod op de iPhone 4 en iPad 2 3G in de Verenigde Staten. 

De Internationale Handelscommissie (ITC) had het verbod op de twee Apple-toestellen in juni 2013 opgelegd, omdat Apple een patent van Samsung heeft geschonden. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is er door de veto van Obama geen reden meer om het onderzoek voort te zetten.

Misbruik

Samsung wordt naast de VS ook door de EU onderzocht voor het misbruik van zijn patenten op standaardtechnologieën om concurrenten te belemmeren. Dat onderzoek is nog in volle gang. De VS blijft Samsung wel "in de gaten houden".

Samsung beloofde in oktober van vorig jaar de komende vijf jaar niet te zullen vragen om een verkoopverbod op toestellen die volgens het bedrijf standaard-essentiële patenten schenden. 

Standaard-essentiële patenten zijn patenten op technologieën die nodig zijn om veelvoorkomende elektronica als smartphones te laten werken. Het gaat bijvoorbeeld om patenten op draadloze communicatie.

Hoeveel moet Samsug betalen aan Apple vanwege patentschending?

Lees alles over de patentoorlog in ons dossier