Een nieuws wetsvoorstel in de Amerikaanse staat Californië moet diefstal van telefoons tegengaan door een zogeheten 'kill switch'.

Dat schrijven Amerikaanse media vrijdag.

Het wetsvoorstel wordt vrijdag ingediend en als het wordt aangenomen mogen vanaf 1 januari 2015 alleen nog tablets en telefoons met beveiligingssoftware in Californië worden verkocht.

De software om een telefoon op afstand uit te schakelen of onbruikbaar te maken wordt in de Verenigde Staten ook wel een 'kill switch' genoemd. In het wetsvoorstel gaat het niet om een functie die de telefoon kapot zou maken, maar belangrijke functionaliteiten zou uitschakelen.

Er zouden al gesprekken gevoerd zijn met bedrijven als Apple, Google, Microsoft en Samsung. De industrie is tot nu toe niet erg bereid geweest mee te werken vanwege mogelijke veiligheidsrisico's.

In San Francisco is ruim de helft van alle diefstallen gelinkt aan telefoons. In Oakland is dat zelfs in bijna driekwart van de gevallen.

In oktober 2012 werd een soortgelijk plan aangekondigd in Nederland. De Nederlandse providers zouden telefoons na diefstal dan onbruikbaar maken. Het systeem zou in 2013 actief worden, maar dat is niet gebeurd.