Nog geen 2,5 jaar geleden betaalde Google 12,5 miljard dollar voor Motorola Mobility. Nu verkoopt de zoekgigant het bedrijf aan Lenovo voor 2,9 miljard dollar. NUtech bekeek de logica achter het opmerkelijke besluit.

Een financieel verlies voor Google?

Het doorverkopen van Motorola kan eigenlijk op twee manieren worden uitgelegd. Op het eerste gezicht lijkt het een verlies van 9,6 miljard dollar voor Google, maar dat is niet helemaal waar.

De zoekgigant verkocht Motorola Home, de settopbox-afdeling van het bedrijf, al voor 2,5 miljard dollar. Ook werden enkele fabrieken verkocht voor 75 miljoen dollar. Daar komt bij dat Google met de overname toegang kreeg tot de 3,2 miljard dollar die Motorola in kas had. Bovendien leverde het een belastingvoordeel op van in totaal 2,4 miljard dollar.

Dat betekent dat Google in totaal 8,175 miljard dollar verdiende met de overname en onder de streep dus 'slechts' 4,325 miljard dollar heeft betaald. Met het overnamebedrag van 2,9 miljard dollar blijft er dus 1,425 miljard dollar aan kosten over.

Voor dat bedrag houdt Google na de verkoop de Advanced Technology-afdeling. Daar wordt onder meer gewerkt aan Project Ara, de modulaire smartphone. Ook het merendeel van de 17.000 patenten en 7500 patentaanvragen blijft in handen van Google. Lenovo neemt 2000 patenten over en krijgt een licentie op de rest.

De zoekgigant gaf bij de overname in 2011 al aan dat de patenten het belangrijkste onderdeel van de overname waren. Daarmee zou Google Android beschermen tegen rechtszaken van concurrenten.

In de praktijk bleken de patenten van weinig nut. Google heeft nog geen grote zaken gewonnen en juist enkele zaken ondanks nieuwe patenten verloren, de waarde van de patenten kan dus in twijfel worden getrokken.

Daarnaast draait Motorola per kwartaal honderden miljoenen dollars aan verlies en dat heeft Google inmiddels al ruim een miljard dollar gekost. Er zijn al zesduizend werknemers ontslagen. Bovendien zal het bedrijf nog een aantal kwartalen verlies moeten bijschrijven voor de overname is afgerond.

Daar komt bij dat de doorverkoop aan Lenovo, of het financieel nu een goede deal is of niet, gezichtsverlies betekent voor Google.

Waarom doet Google dit?

Het besluit Motorola te verkopen lijkt rigoureus, maar is best logisch. Motorola draait verlies en Google ziet op de korte termijn geen verandering. Daarnaast is Google van oudsher geen hardwarebedrijf en volgens geruchten waren er hoog in de top van Google bij de overname al twijfels of de hardwareafdeling van Motorola ook wel overgenomen moest worden.

Daar komt bij dat veel Android-fabrikanten ontevreden waren met de overname. Google ontwikkelt het besturingssysteem Android en levert het aan onder meer Samsung, Sony en HTC. Door Motorola over te nemen werd Google naast partner ook concurrent. Ceo Larry Page geeft dan ook aan dat Google zich nu beter op de ontwikkeling van Android kan focussen.

Er zouden de afgelopen maanden bovendien flinke spanningen zijn geweest tussen Samsung en Google. Samsung is de belangrijkste Android-fabrikant. De bedrijven hebben elkaar nodig. De kans dat Samsung uit Android zou stappen of zich meer op Windows Phone zou gaan focussen, is een serieus gevaar voor Android.

Google en Samsung kondigden enkele dagen geleden een patentsamenwerking aan en er gaan geruchten dat Samsung onder druk van Google heeft besloten Android voortaan minder aan te passen en vol te proppen met eigen diensten. Mogelijk is de verkoop van Motorola een tegenprestatie van Google.

Tot slot kan het verkopen van de mobieltjesfabrikant een tegemoetkoming zijn aan toezichthouders. Google ligt in onder meer Europa onder vuur vanwege machtsmisbruik. Met Motorola kreeg Google de smartphonemarkt nog meer in handen dan alleen met Android al het geval is.

Waarom is Lenovo geïnteresseerd in Motorola?

Lenovo is een grote smartphonespeler in Azië en vooral China. Wereldwijd heeft het echter een minder grote vinger in de pap. In de Verenigde Staten en Europa worden helemaal geen Lenovo-smartphones uitgebracht.

Negen jaar geleden kocht Lenovo Thinkpad, de laptopafdeling van IBM. Inmiddels is het de grootste speler op de pc-markt. Dezelfde strategie heeft Lenovo met Motorola.

In een interview met the Wall Street Journal geeft het bedrijf aan dat Motorola goede banden met Amerikaanse providers en een indrukwekkend intellectueel eigendom heeft. Bovendien krijgt Lenovo veel technisch personeel in handen.

Het Chinese bedrijf sprak in januari met Android Authority en gaf toen aan de grootste smartphonespeler ter wereld te willen worden. Het bedrijf geeft tegenover Cnet aan uiteindelijk zeker honderd miljoen smartphones per jaar te willen verschepen. Het wil serieuze concurrentie gaan geven aan Samsung en Apple, de twee bedrijven die de markt nu domineren.

CEO Yang Yuanqing van Lenovo zegt in een interview met Fortune bovendien dat hij al direct na Googles overname van Motorola contact opzocht met Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Google. "Ik zei: 'Als je denkt dat je de hardware-afdeling wil hebben, kan je die houden. Maar als je daar geen interesse in hebt, kunnen wij het overnemen.'"

Twee maanden voor de uiteindelijke overname van Motorola door Lenovo belde Schmidt Yang op met de vraag of hij nog steeds interesse had. Binnen twee maanden was de deal rond.

Volgens geruchten wilde Lenovo eerder al HTC overnemen en er was interesse om Blackberry op te kopen.

Wat gebeurt er met Motorola?

Motorola blijft voorlopig als merknaam bestaan. Lenovo is niet van plan de smartphones om te dopen tot Lenovo-telefoons. Mogelijk worden nieuwe smartphones uitgebracht onder de naam 'Motorola by Lenovo', maar er is nog geen besluit genomen.

Het bedrijf belooft de Moto G en Moto X, twee toestellen die in de afgelopen jaren door Google werden uitgebracht, te blijven ondersteunen. Hoe snel er nieuwe Motorola-producten verschijnen, is onduidelijk.

In Nederland werd enkele maanden geleden de Moto G uitgebracht. Het was voor het eerst in jaren dat er officieel weer een Motorola-toestel hier te koop is. Met de overname door Lenovo is de kans groot dat het merk Motorola wereldwijd weer voet aan de grond krijgt, waar Google zich juist op de Verenigde Staten richtte. 

Lees onze review van de goedkope Moto G