Microsoft zou overwegen om Windows RT en Windows Phone gratis beschikbaar te stellen aan fabrikanten van mobiele apparaten. 

Dat meldt The Verge woensdag op basis van anonieme bronnen. 

Momenteel levert Microsoft de mobiele besturingssystemen op basis van licensies aan bedrijven die hun apparatuur speciaal baseren op Windows.

De licensies genereren inkomsten voor Microsoft. Veruit de grootste afnemer van de vergunningen is Nokia. Omdat Nokia onlangs is overgenomen door Microsoft, zal een belangrijk deel van de licensie-inkomsten verwdijnen. 

Volgens The Verge wil Microsoft hiermee de concurrentie aangaan met Google's besturingssysteem Android; steeds meer fabrikanten geven Android de voorkeur boven Windows RT.

Het gratis 'weggeven' van Windows RT zou een smartphone- en tabletfabrikanten een nieuwe impuls moeten geven om hun apparaten te leveren met de besturingssystemen van Microsoft.

De voor fabrikanten gratis te bestellen versies van Windows RT en Windows Phone zouden op het zelfde moment moeten uitkomen als Windows Threshold, een nieuwe versie van Windows 8 waarin onder meer het startmenu zou worden teruggebracht.

Lees ook onze hands-on van Nokia's Lumia 2520