De Galaxy S5 wordt waarschijnlijk in  maart aangekondigd. Over het nieuwe vlaggenschip van Samsung is inmiddels al veel bekend. NUtech zet de geruchten op een rij.

1.) Plastic en aluminium

Het lijkt erop dat Samsung een plastic en aluminium variant van de Galaxy S5 zal uitbrengen. Die modellen zouden ook qua specificaties van elkaar gaan verschillen. Diverse bronnen van verschillende media bevestigen deze geruchten.

Er gaan ook nog geruchten dat de aluminium variant een gebogen oled-scherm zou krijgen, hoewel dat qua productiecapaciteit nog wel een uitdaging zou zijn. Andere bronnen spreken dit dan ook tegen.

Samsung staat bekend om het gebruik van plastic in zijn smartphones. Plastic is goedkoop en in grote aantallen te produceren, en het duurzame materiaal geeft gebruikers ook de mogelijkheid om de achterkant te verwijderen en eigenhandig de accu te vervangen.

Een aluminium behuizing zorgt doorgaans echter voor een steviger gevoel.

2.) 2k-resolutie

Samsung zou al geruime tijd werken aan nieuwe oled-schermen met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Een benchmarktest laat zien dat Samsung ook daadwerkelijk nieuwe toestellen met een dergelijke 2k-resolutie test. 

Het kleinste formaat van dit type scherm zou 5 inch zijn, maar een specifiek schermformaat is niet uit de benchmarkdata te halen. De verwachting is dat de Galaxy S5 een scherm van rond de 5 inch krijgt.

3.) Software

Op basis van diverse gelekte screenshots kan worden gezegd dat Samsung het uiterlijk van de eigen softwarelaag die het bedrijf over Android plaatst, flink wordt aangepast. Samsung staat erom bekend Android behoorlijk aan te passen en veel eigen apps en diensten mee te leveren.

4.) 64-bit

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in oktober maakte Samsung bekend dat de 64-bit Exynos-chip klaar voor productie is. De Exynos-chip wordt veelal in de 3G-versie van de Galaxy S-toestellen gebruikt. Het Europese 4G-model krijgt veelal een Qualcomm-chip. 

Een 64-bit-architectuur ondersteunt apparaten met meer dan 4 GB aan werkgeheugen. De Galaxy Note 3 heeft 3 GB aan werkgeheugen.

Wat is 64-bit en wat betekent het voor mobiele apparaten?

5.) Opladen en sensoren

Samsung zou al een geruime tijd werken aan een nieuwe manier om draadloos op te laden middels magnetische resonantie. Deze oplaadtechnologie heeft als voordeel dat apparaten niet direct tegen de oplader aan hoeven te liggen, maar dat opladen ook over een kleine afstand kan gebeuren.

Door magnetische resonantie zou het mogelijk worden om een Samsung-toestel in de buurt van een oplader te plaatsen, waarna de smartphone of tablet automatisch wordt opgeladen.

Daarnaast zou de S5 met diverse nieuwe sensoren worden uitgerust. Er gaan geruchten over een irisscanner om de telefoon te ontgrendelen, hoewel die recent werden tegengesproken door een anonieme bron. Samsung gaf eerder wel aan een irisscanner te overwegen.

Het toestel lijkt een vingerafdrukscanner in de thuis-knop te krijgen, net als de iPhone 5S. Eerder werd gesproken over de mogelijkheid om vingerafdrukken te scannen op een deel van het scherm. 

6.) Mini en Zoom

Naast de Galaxy S4 bracht Samsung dit jaar ook een S4 Mini, S4 Zoom en S4 Active uit. Naar verluidt zouden in ieder geval ook een Mini- en Zoom-versie van de S5 uitkomen. De S5 Zoom zou in mei uitkomen en de S5 Mini in juni, aldus een bron.

Bekijk de review van de Galaxy S4