Apple heeft een patent ingediend dat wijst op de toevoeging van een trackpad in de thuisknop van zijn iOS-apparaten.

Dat meldt Unwired.

Apple zou zijn vingerafdrukscanner, ingebouwd in de thuisknop, in willen zetten om ook als trackpad te dienen. De vingerafdrukscanner is in feite een heel gevoelig touchscreen, dat nauwkeurig bewegingen van de vinger kan bijhouden. Apple wil de techniek mogelijk gebruiken voor grotere telefoons die niet of moeilijk te bedienen zijn met een hand.

Apple patent thuisknop

De vingerafdrukscanner kan individuele vingers onderscheiden. Met behulp van speciale software zou de software ook kunnen herkennen of de vinger omhoog of opzij wordt bewogen. Zo zou een zijwaartse beweging gebruikt kunnen worden om apps te selecteren, terwijl een opwaartse beweging een multitask-scherm opent.

Multifunctionele thuisknop

De patentaanvraag omschrijft ook een manier om de thuisknop te gebruiken om te meten hoe lang en hoe hard er op de knop gedrukt wordt. Zo kan de techniek gebruikt worden om spelletjes te spelen, maar ook scrollen behoort tot de mogelijkheden.

Als laatste maakt de patentaanvraag melding van een scherm dat ingezet kan worden als vingerafdrukscanner. Touchscreens zouden een stuk nauwkeuriger moeten worden, maar het is in theorie mogelijk. Het scherm zou daarvoor een normale modus krijgen en een extra gevoelige modus, waarin het ook vingerafdrukken kan herkennen.

Lees onze reviews van de iPhone 5S en Phone 5C