Samsung heeft de populairste Androidtelefoons en -tablets. In totaal is de fabrikant goed voor 63,3 procent van alle Android-toestellen.

Dat blijkt uit cijfers van Localytics, een statistiekenverzamelaar die gekeken heeft naar 25 miljoen Android-apparaten in oktober.

De populairste telefoons zijn de Galaxy S III, Galaxy S4 en Galaxy S II. Pas op plek acht staat een smartphone die niet door Samsung is gemaakt.

Bij tablets is het beeld anders. Samsung heeft daar met de Galaxy Tab 2 (7 inch) en de Galaxy Tab 2 (10,1 inch) de meest gebruikte tablets, maar de Nexus 7 staat dichtbij op de derde plek. Ook de Kindle Fire HD van 7 inch loopt niet heel ver achter.

In totaal komt Samsung met alle apparaten dus uit op een marktaandeel van 63,3 procent binnen Android. HTC, LG en Sony volgen op grote afstand met enkele procenten marktaandeel. De categorie overig is goed voor 13,5 procent.

Of Localytics ook cijfers uit China meeneemt, is niet duidelijk. Grote Chinese merken als Huawei en ZTE ontbreken in de cijfers. Mogelijk wordt alleen gekeken naar toestellen met Google Play terwijl in China veel Android-toestellen verkocht worden met Chinese applicatiewinkels.